1980’li yıllarda ülkemizde beslenen 4 milyon Ankara keçisinden yılda 6 bin ton tiftik üretilmekteydi.  Anadolu coğrafyasına özgü bir keçi türü olan Tiftik (Ankara) Keçisinden elde edilen tiftik üretimi, ülkemizde son yıllarda ciddi oranda azaldı. Ancak günümüzde keçi sayısı ve tiftik üretimi düştü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, Türkiye’deki tiftik keçisi varlığının azalmasına ilişkin TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. İYİ Partili Ünal Karaman’ın sorusuna Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıt verdi.

Bakan Yumaklı’nın imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:

2023 yılında tiftik keçisi sayısı 210 bin 184’e yükseldi

“Bakanlımız tarafından tiftik keçisi yetiştiriciliğine özel önem verilmekte olup Ankara Keçisinin sahip olduğu bu kültürel değer ülkemiz için bir gurur kaynağıdır. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından son yıllarda uygulanan projelerle ve verilen desteklemelerle birlikte ülkemizde tiftik keçisi yetiştiriciliğinde, üretiminde ve kalitede gözle görülür bir artış sağlanmıştır. Bakanlığımızca yürütülen destek ve hibe uygulamaları sayesinde, 2023 yılında tiftik keçisi sayısı 210.184 başa yükselirken tiftik üretimi de 347 tona yükselmiştir.

Kulis: Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ rektör olarak atanıyor Kulis: Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ rektör olarak atanıyor

Ankara’da bin 243 baş damızlık hayvan dağıtıldı

TÜİK verileri incelendiğinde ülkemiz tiftik üretiminde ihracatı konumunda bulunmaktadır. Bakanlığımızca, ülkemizdeki tiftik keçisi popülasyonunun %76' sinin bulunduğu Ankara ilimizde, "Ankara Keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" ile işletme verimliliğinin ve Ankara Keçisi sayısının artırılması, tiftik kayıplarının önlenmesi ve tiftik kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yetiştiricilere, 1.243 baş damızlık genç teke dağıtımı, 161 adet elektrikli kırkım makinesi ile 9 adet seyyar ektoparaziter yıkama havuzu dağıtımı yapılmış olup proje devam etmektedir.

Bakanlık tarafından yapılan destek ödemeleri

Bakanağımız tarafından tiftik üretimi desteği; hayvancılığın geliştirilmesi, üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvan genetik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Tiftik üretimi desteği kapsamında 2020 yılında;

Oğlak tiftiğine 30 TL/kg,

Anamal tiftiğine 28 TL/kg,

Tali tiftiğine 20 TL/kg olmak üzere 4.853.262 TL destek verilmiş, 2023 yılında ise;

Oğlak tiftiğine 140 TL/kg,

Anamal tiftiğine 120 TL/kg,

Tali tiftiğine 50 TL/kg,

Sözleşmeli üretim yapan yetiştiricilere 20 TL/kg olmak zere 24.620.244 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Bakanlığımız tarafından tiftik yetiştiricilerine özellikle son yıllarda %100'e varan prim ve destekleme artist sağlanmıştır. 2023 yılanda tarımsal destek mevzuatı kapsamında anaç koyun ve keçi desteğine ilave olarak ödenen tiftik keçisi destek tutarı 3.242.920 TL'dir.

Nallıhan ve Güdül’de 18 kadın istihdam edildi

Bakanlığımızın uygulamış olduğu projeler ile birlikte tiftik yetiştiriciliği yapan üreticilere bakim, besleme ve kırkım ile ilgili uygulamalı eğitimler verilmektedir. Ayrıca il tarım ve orman müdürlüklerimiz ve halk eğitim merkezleri iş birliği ile birlikte eğitim çalışmaları yürütülmektedir.

"Kadın Eliyle Bir Tarih Dokunur-Sof Dokuyan Kadınlar projesi kapsamında MEB eğitim modülü oluşturularak, 18-50 yaş aralığında 39 kadın çiftiyle tiftiğin işlenmesi, uygulamalı sof dokumacılığı, dokumaların modern çizgilerle birleşmesi, girişimcilik, pazarlama ve kooperatifçilik konusunda eğitimler verilmiştir. İki ayrı bölgede (Nallıhan ve Güdül) kurulu tiftik işleme ve sof dokuma atölyelerinde 18 kadın istihdam edilmiştir.”

Muhabir: Selim Ercan