Haber: Deniz Dalgıç

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan’da dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,1 artarak 8 milyar 738 milyon dolara yükseldi. Ekonomist Uğur Civelek, siyasi öncelikler nedeniyle ekonomideki sorunların ağırlaşmasına izin verildiğini belirterek, “Dış ticaret rakamının söylediği şu; Türkiye'nin döviz rezervleri tümüyle erimiş durumda. Açık giderek büyüyor. Türkiye pek çok krizi eş anlamlı yaşıyor. Türkiye gümbür gümbür bir ödemeler dengesi krizi yaşıyor” dedi. Ödemeler dengesinin yol açtığı sorunlara işaret eden Civelek, “Ödemeler dengesinin eşiğinde sosyal krizin derinleşmesi, siyasi krizin büyümesi, ekonomik krizin anormal seviyeye sıçraması gibi pek çok unsuru beraberinde getirecek. Söylediğiniz rakam sadece buz dağının görünen kısmıdır. Altı çok karanlık. Gelecek için umut vermiyor” diye konuştu. Civelek, döviz rezervlerinin azaldığına dikkat çekerek, yıl sonu için ‘iyimser’ kur tahminlerinin bile 25-30 lira aralığında olduğunu söyledi.

Ekonomist Uğur Civelek, ELİPS HABER’in dış ticaret açığına ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

“Siyasi öncelikler nedeniyle ekonomideki sorunların ağırlaşmasına izin verilmiş”

Dış ticaret açığı nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,1 artarak 8 milyar 738 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığının artmasının nedeni nedir?

Mart ayında dış ticaret açığının küçülmesi için altın ithalatını yasakladılar. Nisan açığı yine anormal yükseliyor. Belli ki Türkiye ekonomisinin dengesi çok bozuk. Uygulanan politikalar yanlış. Ortaya çıkan rakam sonuç niteliğinde. Siyasi öncelikler nedeniyle ekonomideki sorunların ağırlaşmasına izin verilmiş.

Bu rakamın söylediği şu; Türkiye'nin döviz rezervleri tümüyle erimiş durumda. Açık giderek büyüyor. Türkiye pek çok krizi eş anlamlı yaşıyor. Türkiye gümbür gümbür bir ödemeler dengesi krizi yaşıyor. Bunun anlamı bu. Detaylarda kaybolmanın hiçbir anlamı yok. Bu ödemeler dengesi krizinin sorumlusu ekonomiyi öncelemeyip seçmeni aldatmak uğruna siyasi önceliklerin ön plana çıkması. Sorumlusu da iktidardır.

“Gelecek için umut vermiyor”

Ödemeler dengesi krizi ne gibi sorunlara yol açacak?

Ödemeler dengesinin eşiğinde sosyal krizin derinleşmesi, siyasi krizin büyümesi, ekonomik krizin anormal seviyeye sıçraması gibi pek çok unsuru beraberinde getirecek. Söylediğiniz rakam sadece buz dağının görünen kısmıdır. Altı çok karanlık. Gelecek için umut vermiyor. Asgari ücreti ayarlamakla, ‘enflasyonla mücadele ediyoruz’ demekle durumun vahameti ortadan kaldırılamaz.

“Erdoğan'ın elinde enflasyonu düşük tutacak hiçbir ilacı yok”

Dış ticaret açığı önümüzdeki aylarda artış gösterecek mi?

Önümüzdeki aylarda artış göstermesi çok zor. Artık kuru baskı altında tutacak rezervimiz yok. Mecburen kur alıp başını gider. Ödemeler dengesi açığı çözülür. Ama her yeri yakar gider. Enflasyonu patlatır gider. Artık Erdoğan'ın elinde enflasyonu düşük tutacak hiçbir ilacı yok.

“Erdoğan’ın konuşmasında yanlışlarda uzaklaşma konusunda ışık yok”

Sizce bu durumun önüne geçmek için ne yapılması gerekir?

Bu son beş yıldaki yanlışların sonucudur. O yanlışlardan uzaklaşmanız lazım ama Erdoğan'ın konuşmasına bakıyorsunuz, uzaklaşma, niyet ve çabası konusunda hiçbir ışık yok.

“Mutfaktaki yangını besleyecek”

Döviz rezervlerinin azaldığını söylediniz. Sizce yıl sonunda dolar kuru ne kadar olur?

Resmi kuru tutabilirler. Kambiyo rejimini değiştirebilirler ama gayri resmi, kayıt dışı piyasanın çalışmasını önleyemezler. Sene sonu kur tahminlerinde iyimser olanlar bile artık 25-30 lira aralığında. Bu durum enflasyon cephesinde ciddi bir basınç yaratacak. Mutfaktaki yangını besleyecek. Sosyal kriz, siyasi kriz, ekonomik kriz derinleşecek.

Editör: Deniz Dalgıç