Hamas: Gazze'de ateşkes için arabulucularla fikir alışverişinde bulunduk Hamas: Gazze'de ateşkes için arabulucularla fikir alışverişinde bulunduk

Esad, Şam'ın, bir yandan Suriye devletinin tüm toprakları üzerindeki egemenliğine, diğer yandan da terörün her türlüsü ve örgütlerine karşı mücadeleye dayanan, Suriye-Türkiye ilişkisine ilişkin her türlü girişime açık olduğunu söyledi. Suriye lideri, bu girişimlerin, ilgili ülkelerin Suriye’ye ve genel olarak bölgeye istikrar getirme yönündeki iradesini yansıttığını belirtti.

“Egemenlik ve istikrara saygıya bağlı”

Suriye’nin ilgili tüm girişimlere her zaman olumlu ve yapıcı bir şekilde yaklaştığını vurgulayan Esad, herhangi bir girişimin başarısının ve verimliliğinin ülkelerin egemenlik ve istikrarına saygıdan kaynaklandığına dikkat çekti.

Lavrentyev: Arabuluculuğun başarısı için koşullar çok uygun

Lavrentyev de Rusya'nın Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltemeye yönelik tüm girişimleri desteklediğini söyledi. Şu anda arabuluculukların başarısı için koşulların her zamankinden daha uygun göründüğünü, Rusya’nın müzakereleri ilerletmek için çalışmaya hazır olduğunu belirten Putin'in Özel Temsilcisi, hedefin Suriye-Türkiye ilişkilerinin onarılmasının başarılması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin kuzey Suriye'den çekilmesi tartışması

Temmuz 2023'te konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Suriye'de Esad maalesef Türkiye'nin kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil" restini çekti.

Birkaç gün sonra Sky News Arabia’ya röportaj veren Esad, "Ben ve Erdoğan neden buluşalım ki? Bir şey içmek için mi? Bizim amacımız, Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalinin meşrulaştırılması" dedi.

Kaynak: SANA