Elips TV’de Bülent Aydemir'in hazırlayıp sunduğu 1'E 1 programının konuğu olan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ürün fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Ürün fiyatları konusunda büyük market zincirlerini eleştiren Tavşan, “Pazarcı arkadaşlar büyük marketlerden dolayı ürün satamıyor. Satamayınca da eskiden 1 ton mal satıp da aldığı masrafları, karını bugün 300 kiloda almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Yüksel Tavşan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;
“Bir grubun ya da bir kurumun 10 bin ya da 15 bin marketi olur mu?”
Pazar yerleri emek yoğun çalıştığı için çok daha az masrafla idare ediyor. Pazarcı arkadaşlar büyük marketlerden dolayı ürün satamıyor. Satamayınca da eskiden 1 ton mal satıp da aldığı masrafları, karını bugün 300 kiloda almaya çalışıyor. Pazarcı da bir şekilde marketlere uyarak yüksek fiyatta satmaya çalışıyor. Yani birbirine bağlı zincirleme sorunlar var. Pazarcı satış yapamıyor. Şimdi hale gelin pazarcı arkadaşlar yok. Özellikle havalar soğuduğu zaman daha da kimse olmuyor. Büyük marketlerin fiyatlarını değil, büyüme oranlarını eleştiriyorum. Bir grubun ya da bir kurumun 10 bin ya da 15 bin marketi olur mu? Üç tane büyük market grubu neredeyse piyasaya perakende hakim olmak üzere. Bunlara belirli bir şarlar koymak gerekir; akşam belirli saatlerde kapanacak, her bina altında açılamayacak, haftanın bir günü kapalı olacak şekilde olmalı. Avrupa’da bunun örnekleri var. Böyle olunca yerel küçük marketler ve pazarcı arkadaşlar biraz daha iş yapar, ayakta dururlar ve rekabeti sağlamış olurlar. Bunlar uygulanmıyor, her binanın altı market. Köylere, benzin istasyonlarının yanlarına market açtılar. Yaşlanan birçok manavcı arkadaşımız buralarda çalışıyor başka çareleri yok.
“Çilek yok, çileğin kilosu 700-1000 TL arasında değişiyor”
Kuru soğan, patates ve limon diyoruz ama şimdilerde sarımsak bulunmuyor. Çilek yok, çileğin halde kilosu 700-1000 TL arasında değişiyor. Kış meyvesi değil ama artık sanayi ürünü oldu. Sera ürünlerinin satışı artık binlerce, on binlerce insanımızı, köylümüzü, kırsalı ilgilendiriyor ama bunların maliyetleri yüksek. Bazı fiyatları artık kabul etmeliyiz. Tabi bu durum alım gücü ile ilgili. Vatandaşın alım gücü olacak ki fiyatları kabul etsin ama bu şekilde bir asgari ücret olursa ne yapacak?