Türk Tabipleri Birliği (TTB), Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta Zaporizhzhia Nükleer Santrali’ne yapılabilecek olası bir saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada yetkilileri uyardı.

Ukrayna’nın ülkesine ait dört nükleer santralden en büyüğü olan ve Rus askerleri tarafından kontrol edilen Zaporizhzhia Nükleer Santrali tesislerinin Rusya tarafından patlayıcılarla kaplandığı yönündeki iddiası anımsatılan açıklamada Rusya’nın ise Ukrayna’nın bu iddialarının nükleer santral tesislerine saldırmak için gerekçe yaratmaya yönelik olduğunu yönündeki açıklamaları dile getirildi.

Nükleer santrale yönelik olası bir saldırı sonucunda açığaca çıkacak radyasyona maruz kalanlarda DNS seviyesinde hasar meydana gelebileceği ifade edilen açıklama DNA hasarı nedeniyle işlev bozukluğu, kanser ve hücre ölümleri gibi sağlık sorunlarının baş gösterebileceğine dikkat çekildi.

TTB’nin açıklamasında olası bir saldırı durumunda yapılması gerekenler de dile getirildi:

  • Zaporizhzhia Nükleer Santrali veya bölgedeki başka bir nükleer tesisin vurulması halinde özellikle Karadeniz bölgesinde Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından düzenli radyasyon ölçümlerinin yapılarak, kamuoyu ile paylaşılmalı.

  • Nükleer Düzenleme Kurumu ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından nükleer patlamaya karşı acil durum planlarının hazırlanmalı ve gözden geçirilmeli.

  • Karadeniz bölgesi başta olmak üzere tüm sağlık kurumları radyasyon maruziyeti sonucu oluşabilecek en hafiften en ağır tablolara kadar sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı hale getirilmesi.

  • Nükleer Düzenleme Kurumu ve AFAD gözetiminde hazırlık için tatbikatlar yapılmalı.

  • Radyoaktif I 131 tehdidine karşı gerekli miktarda iyot tabletleri depolanmalı.

  • Tarım alanları, tarımsal ürünler, içme suyu kaynakları, deniz ve hayvancılık ürünleri yakından izlenmeli ve her hangi bir etkilenim görülmesi halinde anında bu ürünlerin tüketilmesi kesinlikle önlenmeli.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş sonucu yaşananlar ve ortaya tehdidin büyüklüğü sağlıklı bir çevrede yaşam hakkının temel bir insan hakkı olduğunu görüşü ile nükleer enerjiye karşı çıkan TTB’nin haklılığını bir kez daha ispatlamıştır. Yaşadığımız günler alınacak önlemlerin yanı sıra Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının derhal durdurulması ve diğer nükleer santral projelerinden vazgeçilmesi gereğini bir kez daha tüm açıklığı ile gözler önüne sermiştir. Kuzeyimizdeki savaşın bir an önce bitmesi ve nükleer bir felakete neden olmaması en büyük dileğimizdir.”

Zaporizhzhia Nükleer Santrali neden önemli?

Ukrayna’da halen çalışan dört adet nükleer santral ve bu dört santrale ait 15 nükleer reaktör bulunuyor. Ülkenin elektrik gereksiniminin yarısından fazlası bu dört nükleer santralden elde ediliyor. Son günlerde savaşan her iki taraf tarafından da hedef alınabileceği konuşulan Zaporizhzhia Nükleer Santrali bu dört santral içinde en büyüğü ve altı nükleer reaktörü bulunuyor. IAEA uzmanları özellikle nükleer santralin soğutma sistemlerinin zarar görmesi halinde Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay ölçeğine (INES) göre 6 ‘ciddi kaza’ veya 7 ‘büyük kaza’ düzeyinde olay meydana gelebileceğini belirtiyor. Söz konusu nükleer tesiste yaşanabilecek bir kaza ya da tesise yönelik bir saldırının bölge ülkeleri ile birlikte Türkiye’yi de etkilenmesi kaçınılmaz.

Editör: Mert S. Kaplan