Haber: Selim Ercan

Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması

Sağlık Bakanlığı her yıl ilaçları fiyatlandırırken sabit bir Euro kuru belirliyor ve ilaçların fiyatı, bu sabit kur üzerinden hesaplanıyor.  Güncel döviz kurları ile ilaçlar için belirlenen sabit kur farkı iki katını aştı. Geçtiğimiz yıl üç kez yapılan ilaç kuru güncellemesine temmuz ayında bir yenisinin daha eklenmesi bekleniyor.

Türk Eczacıları Birliği eski Başkanı Erdoğan Çolak, birçok ilaç gurubunda eksiklikler olduğunu kaydetti.  Eczanelerde yüzde 15 oranında ilaçların eksik olduğunu belirten Çolak, ilaçların eş değerleri bulunduğu için sıkıntının henüz vatandaşa büyük ölçüde yansımadığını söyledi. Döviz kurunun yükselmeye devam etmesiyle sorunların daha da artacağına dikkat çeken Çolak, ilaçlar için belirlenen sabit kurun güncellemesine yönelik görüşmelerin yapıldığını aktardı. Sabit kurun Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiğine işaret eden Çolak, üç ayda bir döviz kurunu güncelleme konusunda adım atacak taleplerde bulunmak gerektiğine vurgu yaptı.

“Yüzde 15 civarında ilaç eksik, sıkıntı henüz vatandaşa büyük ölçüde yansımadı”

Türk Eczacıları Birliği eski Başkanı Erdoğan Çolak, ELİPS Haber’in sorularını yanıtlayarak ilaç piyasanın son durumunu aktardı. Eczanelerde bulunamayan ilaçların hatırlatılması üzerine Çolak,  “Birçok ilaç gurubunda eksiklikler var. Büyük oranda ilaç sıkıntısı yok şuanda. İlaçların eşdeğerleri var. İlaç gruplarında eksik olan ürünlerimiz var. Hemen hemen yüzde 15 civarında ilaç eksik. Böyle bir sorun var dolayısıyla. Bu sorun muadiller ve diğer ürünler dolayısıyla büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor. Hemen hemen bütün ilaç guruplarında sıkıntı var. İlaçların eş değerleri bulunduğu için sıkıntı henüz vatandaşa büyük ölçüde yansımadı” yanıtını verdi.

“Kur artışı devam ederse sıkıntılar olacak”

“Döviz kurunun yükselmesi ilaç piyasasını nasıl etkiler?” sorusuna yanıt veren Çolak, “Euro kurundaki artışla birlikte burada bir sıkıntı yaşanacağı gizli değil. Türkiye yılda bir defa döviz kuru fiyatını güncelliyor.

Geçen yıl döviz kuru fiyatı iki kere güncellendi. 1 Euro’nun şu anki fiyatı 10 lira 76 kuruş. Piyasada ise Euro kuru 25 lirayı geçti. Dolaysıyla ne yurt dışından hammadde alımında ilaç firmalarının rahatlığı söz konusu nede yurtdışından ilaç ithal eden ilaç firmalarının rahatlığı söz konusu. Öyle olunca buda piyasada şuanda bulunan yüzde 15 bulamadığımız ama eş değerleri ile telefi ettiğimiz süreci baltalayacak gibi gözüküyor. Nedeni de şu; Daha önce yaşadığımız için her sene bununla ilgili açıklamalar yapıyor Türk Eczacılar Birliği ve ilaç şirketleri. Bu sorunu çözün ve güncelleyin diye. Eğer kur artışı devam ederse sıkıntıların olacağı görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Dışa bağımlılıktan kurtaramadığınız vakitte vatandaş ilaç bulmakta zorlanacak”

Döviz kurunun yükselmeye devam etmesiyle ister istemez sıkıntının yaşanacağına vurgu yapan Çolak, “Hazır ilaçta yüzde 60-65 oranında dışa bağımlısınız, hem fason ürettiğiniz ilacın hammaddesi noktasında da yüzde 90-95 civarında dışa bağımlısınız. Ne yaparsanız yapın dışa bağımlılıktan kurtaramadığınız vakitte sizin parasal değeriniz dolar ve Euro oluyor ister istemez ilaçta.  Oda bir süre sonra üretimi sekteye uğratmış oluyor. Böyle olunca da vatandaş ilaç bulmakta zorlanacak” diye konuştu.

“İlaçlar için belirlenen sabit kurun güncellemesine yönelik görüşmeler yapılıyor”

Çolak, temmuz ayında ilaç fiyatlarında sabitlenen kurun güncellenmesine yönelik, “Görüşmelerin olduğu söyleniyor” açıklamasında bulundu.

“Üç ayda bir döviz kurunu güncelleme konusunda adım atacak taleplerde bulunmak gerekiyor”

İlaçta uzun vadeli politikaların yapılması gerektiğinin altını çizen Çolak,  “Bu olmadığı sürece yapılması gereken şey hızlı bir biçimde sektörün tüm paydaşları ile bir araya gelmek. Üç ayda bir döviz kurunu güncelleme konusunda adım atacak taleplerde bulunmak gerekiyor. Bu süre en fazla dört ayda bir olmalı” dedi.

“Takip mekanizmasının ortaya konulması lazım”

Tüm ilaçlarla ilgili bir analizin yapılması gerektiğini belirten Çolak, tedbirlerin önceden alınması gerektiğini söyledi. Çolak, “Türkiye’de hangi ilaç ne kadar kullanılıyor ve yıllık artışları ne kadar diye bakmak lazım. Ona göre piyasayı takip etmek lazım. Buna da kodlar vermek lazım. Yeşil, sarı ve kırmızı gibi. Ve sarıdayken de önlem almak lazım. Bu önlemi fiyat artırarak, bazı ilaç firmalarına bu ilacın üretimini sağlaması gibi yöntemler bulunabilir. İlaçta takip mekanizmasının ortaya konulması lazım. Sorun büyüdüğü zaman tedbir almaya çalıştığınızda son günlerde yağan yağmur gibi bir anda her taraf sele dönüşebiliyor” diye konuştu.