Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), 2. Çeyrek Değerlendirme Toplantısı ve 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) Tanıtım Toplantısı, İstanbul'da düzenlendi. Erden, burada yaptığı konuşmasında, Türkiye'de rüzgar sektöründe daha önce verilen kapasitelerin neredeyse tümünün yapılmasından dolayı 2023’ün ilk 3 ayında sadece 55 megavatlık, son iki ayda ise 150 megavatlık yeni kurulum yapıldığını açıkladı.

Yeni kurulum oranlarında yükseliş öngördüklerini açıklayan Erden, "Türkiye'de şu anda ön lisansını almış ve önümüzdeki aylarda alması beklenen yaklaşık 25 bin megavatlık yeni rüzgar kapasitesi mevcut ve bunların 3 yıl içerisinde proje geliştirme süreçlerini tamamlayarak sonraki yıllarda devreye girmeye başlayacağını öngörüyoruz. Yeni dönemde özellikle küresel ekonomik sorunların aşılmasıyla beraber yeni finansman olasılıklarının artmasını ve finansmanda hızlanmayı bekliyoruz" dedi.

“Türkiye yüzde 80 yerli enerjiye sahip”

Erden, rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye'nin yüzde 80 yerlilik oranına sahip olduğuna dikkat çekerek, "Yetişmiş insan kaynağımız ve güçlü bir sanayimiz mevcut. Sektör olarak hem kurulu güçte hem de elektrik üretiminde yüzde 10'luk paya sahibiz" diye konuştu. Deniz üstü rüzgar enerjisi alanındaki gelişmelere işaret eden Erden, "Deniz üstü rüzgar konusunda da TÜREB olarak bir başkan yardımcılığı ihdas ettik ve diğer başkan yardımcılıklarının yanında deniz üstünde de elimizden geldiğince ülke gerçekleri doğrultusunda kurulum ve ekipman üretimi çalışmalarına odaklanacağız. Bu konu, bu yıl ilk defa bir Ulusal Enerji Planı belgesine de girdi. Bu çok önemli" ifadelerini kullandı. Erden, depolamada atılan adımların sektördeki büyümede önemli rol oynayacağını açıkladı.

"Rüzgarı en üst seviyede vurguladığımız bir yıl olacak"

Türkiye’yi temsilen WindEurope 2026 Yıllık Etkinliği'nin İstanbul'da yapılması için aday olduklarını söyleyen Erden, bir süre önce Avrupa'nın ulusal rüzgar birliklerinin temsilcilerini Türkiye'de ağırladıklarını ve İstanbul'un her açıdan bu büyük etkinliği yapmaya yeterli olduğunu sektörün üst düzey isimlerine gösterme fırsatı yakaladıklarını anımsatarak şunları söyledi:

"Biz TÜREB olarak TÜREK gibi, WindEurope 2026 adaylığı gibi çeşitli enstrümanlarla ve yaptığımız yoğun çalışmalarla hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Seçim öncesi yayınladığımız strateji belgesini de takip ederek rüzgarın 'stratejik sektör' ilan edilmesi yönündeki çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. 2023, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başladığı yıl, rüzgarı en üst seviyede vurguladığımız bir yıl olacak. Yıllar önce hafif bir esintiyle başlayan bir sektörün nasıl güçlü bir fırtınaya dönüşerek devam edeceğini göstermek istiyoruz.”

"Rüzgârda yerlilik payını artırmayı hedefliyoruz"

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, rüzgar enerjisi sektörünün, Türkiye'nin geleceğinin şekillendirilmesinde önemli olduğunu belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nın önemli faaliyetlerinden bir tanesinin enerjide yerlileşme ve millileşme olacağına inanıyoruz. Kamuda bu alanda birçok çalışma mevcut, ilgili tüm bakanlıklarımızın sayısız çalışması var bu konularda. Bunların hepsi Türkiye Yüzyılı'nın ayak sesleri olacak" diye konuştu. Türkiye'nin yapılan çalışmalarla pek çok alanda yerlileşme ve millileşmeyi sağladığını ifade eden Tüzgen, " Rüzgar sektöründe de yerlilik payını çok daha fazla artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Editör: Deniz Dalgıç