Turan Yaldır, bugün Aksaray’daki bir tarlada yaptığı açıklamada, ektikleri ürünleri hasat etmeye başlayan çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Yaldır, şunları söyledi:
"Üreticişerimiz randeu alamadıklarını ifde ediyor"
Bir tarla başında açıklama yaparak arpa ve buğday fiyatlarına değinen Yİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır şunları dile getirdi:
"Arpa ve buğday hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerimiz, ilimiz Aksaray'da olduğu gibi ülkemizin her yöresinde TMO’yla ilgili, ürün teslimi için randevu alamadıklarını ve mağdur durumda olduklarını ifade ediyorlar. Arpa ve buğday üreticimiz o kadar dertli ki ürün hasadı için biçerdöver bulsa nakliye bulamıyor, nakliye bulsa TMO’dan randevu bulamıyor. Biçerdöver, nakliye ve TMO randevu üçlüsünü aynı anda bulma ihtimali neredeyse imkansız hale geldi. Aylardır emek ve masraf ettiği mahsulünü hasada başlayan üreticimiz, ürününü daha iyi bir fiyata satmak için haklı olarak TMO’dan randevu bekliyor."
“Planlama, program ve organizasyon eksikliği başta olmak üzere depoların dolu olması, yakın zamana kadar ithalatın devam etmesi, Türk çiftçisinin ne yazık ki ürününü daha düşük fiyata esnafa ya da tefeciye vermeye mahkum etmektedir" diyen Yaldır, şöyle konuştu:
"Doğal afetler, kuraklık ve hastalıklardan kaynaklı zararlar dahi çiftçimizi bu kadar derinden yaralamamıştır. TMO buğday, arpa alım taban fiyatlarını açıkladığında nispeten makul karşılanan fiyatlar, bir aylık süre sonunda enflasyon karşısında ezilen Türk lirası yüzünden düşük kalmıştır. Açıklandığında bir ton buğday 400 dolar iken bugünkü kurla 50 dolar değer kaybederek 350 dolara gerilemiş. Arpa ise ton fiyatı 310 dolar iken aradan geçen bir aylık zaman diliminde 35 dolar değer kaybederek 275 dolara gerilemiştir. Bu bir aylık sürede, başta döviz olmak üzere akaryakıttan MTV’ye, KDV’den harçlara kadar her alanda zamlar gelmeye devam etmektedir. Ürününü TMO’ya verme şansına ulaşan bir çiftçinin parasını aldığı günkü enflasyon, kur artışı ve hayat pahalılığı düşünüldüğünde açıklanan tavan fiyatının çiftçiyi koruyamayacağı bugünden anlaşılmaktadır.
"Desteklemeler 2 katına çıkarılmalı"
Çiftçilerimizin gelecek yıllarda üretime devam edebilmeleri için TMO ve tüccar iş birliğinin hayata geçirilip tüccarın kestiği faturanın üzerinin devlet tarafından karşılanması, çiftçilerimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere tüm bankalardan kullandıkları tarımsal kredi ödemelerinin ertelenmesi, TMO’ya emanet de olsa verilen mahsul ile ilgili en üst kredilerinin açılması, artan enflasyon şartlarından kaynaklı desteklemelerin iki katına çıkarılması, yanlış karar ve uygulamalar sebebiyle artık zaruri hale gelmiştir. Tarım Komisyonu üyesi olarak bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ediyorum."