Kuruyemişin yanı sıra Tunçlar Holding bünyesinde enerji ve inşaat sektörlerinin de bulunduğu söyleyen Tunç, kendi mağazalarının inşaatındaki deneyimlerin üzerine 2017’de Tunç Gold Yapı firmasının kurulduğunu belirtti. Şirketin bugüne kadar 500 konutluk projeyi tamamladığını aktaran Tunç, artan enerji maliyetini karşılamak ve sürdürülebilirlik için de 300 MW’lık yeşil enerji kaynağı kurduklarını ifade etti.
“Çitlekçiler’in açılması kuruyemiş kültürünü değiştirdi”
Çitlekçi’ler açılmadan önce kuruyemişçilik kültürünün 50 metrekarelik mağaza ve bir personelden oluştuğuna dikkat çeken Tunç, Çitlekçi’nin 1000 metrekarelik showroom ve 1300 ürün çeşidini tek mağazada uygun fiyatla satışa sunduğunu ifade etti. Tunç, bir kuruyemiş fabrikası gibi çalışan her mağazada 8 adet kavurma makinesi bulunduğunu, satışa sunulan ürünlerin aynı gün veya en geç bir gece önce kavrulduğunu anlattı.
“Türkiye'de yaşayan her 4 kişiden biri Çitlekçi’yi tercih ediyor”
Tunç’un açıklamaları şöyle;
“Tunçlar Holding, 45 yıl önce dede Abdullah Tunç ile kuruyemiş toptancısı olarak gıda sektörüne adım attı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen gıda firması olan Çitkelçi’yi bünyesinde barındıran Tunçlar Holding, gıdanın ardından, inşaat, enerji ve turizm alanlarında yatırım yaptı. Tunçlar Holding; Kırıkkale, Ankara, Çorum, Kayseri, Bursa, Kocaeli, Konya gibi illerde şubeleşen Çitlekçi markasıyla yıl sonunda 12 ilde şubeleşmeyi, 2030 yılında ise 81 ile ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’nin gıdada önemli bir aktörü haline gelen Tunçlar Holding; 45 yıllık ticari hayatında hiçbir bankadan ya da finans kuruluşundan kredi kullanmadı.
Tunçlar Holding, 2012 yılında Kırıkkale’de 40 bin metre kare kapalı alana çerezlik ayçiçeği entegre merkezi kurdu. Merkez kurulduğu yıllarda saatte 35 ton çitlemeye hazır şekilde çerezlik ayçekirdeği işleyebiliyordu. Tesisin kapasitesi saatte 60 tona çıkarıldı ve ilk kurulduğu yıllarda olduğu gibi bugünde Türkiye’nin tüm çekirdek ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip. Tesis günümüzde 20 Milyon Dolar değerlendirmeye sahip.
Tunçlar Holding, tüm mağazalarını enerji ihtiyacını. Bronze Enerji şirketi altından GES ile karşılıyor. Bunun yanında GES alanında Türkiye’de bir ilk olmayı hedefleyerek Ankara/ Sincan’da 15 milyon değerinde GES yatırımı yaptı. 10+2 MW kapasiteye sahip GES; Türkiye’de enerji depolama yapabilen ve bu lisansa sahip ilk temiz enerji yatırımı olmayı hedefliyor.
Çitlekçi’nin her şubesi fabrika niteliğinde. Türkiye’de herhangi bir kuruyemiş fabrikasında 4 veya 5 tane kavurma makinası bulunuyor. Çitlekçi’nin her şubesinde ise en az 4 en fazla 9 kavurma makinası bulunuyor.
Çitlekçi yıllık yüzde 175 müşteri artışı sağlıyor. Tunçlar Holding, 2023 yılında 21 milyona yakın ziyaretçi ağırlarken, Türkiye'de yaşayan her 4 kişiden biri kuruyemiş alışverişini Çitlekçi markasından tercih ediyor. “