Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün paylaştığı Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri'nde gerçekleşen beyin göçünü sayı vermeden sadece oranla paylaşması tepkilere yol açtı. TÜİK'in beyin göçüne ilişkin açıkladığı yeni istatistikleri sosyal medya üzerinden eleştiren eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, bu verilerin yalnızca beyin göçü oranlarına odaklanmasının ve toplam göç eden kişi sayısının paylaşılmamasının, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacından uzak olduğunu vurguladı.

“TÜİK bağımsızlık ve şeffaflık ilkelerinden uzak”

"Veri yayımlarken siyasi çıkar nasıl gözetilir bakın" diyen Aydemir, bu durumu TÜİK’in bağımsızlık ve şeffaflık ilkelerinden uzaklaşması olarak değerlendirirken, eksik veri sunumunun hükümetin eleştirilmesini önlemek amacı taşıdığını ifade etti.

“Bağımsız olması gereken kurum bağımsız olmayınca böyle oluyor”

Aydemir'in sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

"TÜİK beyin göçüne ilişkin istatistik yayınladı. Böyle bir istatistik çok değerli. Ama TÜİK bu istatistiği yayınlarken yine nasıl bir kurum haline geldi bunu görüyoruz. Veri yayımlarken siyasi çıkar nasıl gözetilir bakın… Beyin göçü istatistikleri yayımlanmış ancak sadece oran verilmiş. Amaç üzüm yemek değil çünkü. Mezun olunan bölüm, cinsiyet ve ülkelere göre beyin göçü oranı var sadece. Toplamda nasıl bir seyir var, kaç kişi göç ediyor bunu göremiyoruz. Çünkü iktidar eleştirilecek görülürse… Bağımsız olması gereken kurum bağımsız olmayınca böyle oluyor işte."

Narin Güran soruşturmasında yeni ‘ses kayıtları’ iddiası Narin Güran soruşturmasında yeni ‘ses kayıtları’ iddiası

Kaynak: Haber Merkezi