Türk Tabipleri Birliği (TTB) Olağandışı Durumlarda Hızlı Değerlendirme Ve Müdahale Ekibi ile hazırladığı Hatay Hızlı Değerlendirme Raporu’nu paylaştı. Bölgedeki sağlık yapılanması, sürdürülebilirliği, tespit edilen sorunlar ve olası çözüm önerilerinin bulunduğu rapor; sağlık hizmeti sunmaya çalışan sağlık personelinin yaşadığı mağduriyeti içerdi.
Barınma sorunu devam ediyor
Hatay, 6 Şubatta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 il arasında yer alıyor. Şehir merkezi ve kentteki tarihi değerlerin yok olduğunun belirtildiği raporda, fiziksel yıkımın yanı sıra psikolojik yıkımında çok fazla olduğuna dikkat çekildi. Raporda, barınma ihtiyacına vurgu yapılırken, içecek ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, hijyen, beslenme, ısınma veya serinleme, ardından bulaşıcı hastalıklar, sağlık hizmetlerine ulaşım, kronik hastaların çaresizliği, Suriye kökenli vatandaşların neredeyse terk edilmişliği gibi sorunlara ek olarak okulların açılması ve çocukların online eğitimini alması için gerekli internet altyapısının olmadığı sorunlarına da yer verildi.
Depremzedelerinin çoğunun çadır kent veya konteynır kentlerde yaşadığı belirtilirken, bu yerleşim alanlarında yaşanan düzenli yemek, içme/kullanma suyuna ulaşım, banyo ve tuvalet, hijyen sorunlarına dikkat çekildi. Öbekler halinde ve kent geneline yayılmış çadır yerleşkelerinin ise tümüyle kaderine terk edilmiş durumda olduğu açıklandı.
Sağlık hizmetleri ne durumda?
Hatay’da depremden önce 14 ilçede 189 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hizmet verirken, deprem sonrası hizmet vermeye devam eden ASM sayısının 93’e düştüğü belirtildi. Hatay depreminde hayatını kaybeden sağlık çalışan sayısının 100’ü hekim olmak üzere 220 civarında olduğu açıklandı. Vefat eden hekim sayısı Hatay Tabip Odasınca adı tespit edilebilen 65 kişi olarak açıklandı. Bir hekimin ise kayıp olduğu ifade edildi.
Hizmet verilebilen ASM’lerde bölgenin hekimleri bir araya gelerek nöbetleşe bir biçimde sağlık hizmetlerini yürütmeye çalışıyorlar. Hasta bilgilerinin çoğu bilgisayar sisteminde kayıtlı olduğundan ve internet altyapısı olmadığından verimliliğin düştüğü açıklandı. MERNİS’e ulaşmakta zorluk çekildiği, birçoğunun e-imza dungle‘ı kaybolduğu için yenisinin çıkarılması ve aktive edilmesinin sorun olduğu bilgisi paylaşıldı. MERNİS sisteminde kendilerine bağlı nüfus sayısının, gebelerin durumunun, çocuk ve bebeklerin sayısının en son aşı durumlarının bilgisi birçok ASM hekiminde belirsizliğini koruduğu belirtildi.
Çadır kentlere düzenli sağlık hizmeti yok
Halkın çoğunluğunun yaşadığı düzenli/düzensiz çadır kentlerde birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun olmadığı açıklandı. Düzensiz yerleşkelerde bit ve uyuz salgını, gastroenteritlerin yaygın olduğu belirtilerek, havaların ısınmasıyla birlikte bu hastalıkların daha da yaygınlaşacağı ifade edildi.
Temizlik sorunu sürüyor
Atıkların yok edilmesi ve çöplerin toplanması sorunu bölgede büyük bir problem olarak devam ediyor. Raporda kanalizasyonların yetersiz olduğu ve bazı yerlerde fosseptiklerin taştığı bilgisine yer verildi.