Haber: Betül Vural
Sağlık Bakanlığı, hekim açığını kapatmak için atama talebi ilanı açtı. İlanda, 65-72 yaşları arasındaki emekli hekimler için kura çekileceği belirtilirken, son başvuru tarihinin 18 Ekim olduğu açıklandı. Bu yıl ikincisi açılan ilan hakkında görüşlerini paylaşan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, hastanelerde neden hekim açığı olduğunu anlattı.
Daha önce bir kere daha ilan verildiğini ve bu ilanda 1000 kişilik kadroya 22 kişinin atandığını söyleyen Bulut, ‘’Sağlık Bakanlığı’nın atama ilanlarına pek çok yan dal uzmanlık alanlarında başvuru yapılmadı’’ dedi.
Hastanelerde kuyrukların uzun, randevuların yoğun olduğunu belirten Bulut, ‘’Birçok yan dal artık tercih edilmiyor, çünkü bunlar uzun yıllar süren cerrahi branşlar. Bu alanlarda hekim açığı çok fazla. Yani asıl sorun ana dallarda değil, yan dallarda. Çünkü yan dallar 2-3 yıl gibi ek bir eğitim istiyor’’ diye konuştu.
‘’Yoğun iş yükü olan yerlerde sağlıkta şiddet artıyor’’
Doktorların çoğunun özel sektörü tercih ettiklerini açıklayan Bulut, ‘’Kamu ve üniversite hastaneleri gibi yoğun iş yükü olan yerlerde sağlıkta şiddet de artıyor. Bu yüzden özellikle kıdemli hekimler özel sektöre kayıyor. Böylece günde kaç hastaya bakacaklarını planlayabiliyorlar’’ ifadelerini kullandı.
İş yükü ve yorgunluğun sağlıkta şiddetin nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Bulut, mecburi hizmetler sebebiyle yan dalların tercih edilmediğini de ekledi. Bulut, ‘’Yan dalların tercih edilmeme sebebi, mecburi hizmetlerin bıktırması. Çünkü hekim, mezun olunca mecburi hizmete gidiyor. Sonra uzmanlığı bitirdiğinde tekrar bir mecburi hizmet yapıyor. Ardından yan dal uzmanlığını bitiriyor ve bir mecburi hizmet daha yapıyor. Başka hiçbir meslekte böyle bir uygulama yok’’ şeklinde konuştu.
‘’Hekimlerin mecburi hizmet yapması için daha iyi koşullar sağlanmalı’’
Mecburi hizmet karşılığında hekimin masraflarının karşılanması gibi uygulamalarla hekimin uzak bölgelerde çalışmaya teşvik edilebileceğini dile getiren Bulut, ‘’Daha cazip koşullar sağlanmalı, karşılıklı rızayı oluşturmaları gerekiyor. Ücret iyi olmalı ki hekim o uzak bölgelere gidip çalışsın’’ dedi.
‘’Türkiye’de iki binden fazla parçalanmış doktor ailesi var’’
Türkiye’de şu an iki binden fazla parçalanmış doktor ailesi olduğunu kaydeden Bulut, ‘’Bir hekim, 23- 24 yaşında fakülteyi bitiriyor. 4 yıl ihtisas yapıp, 30 yaşında da yan dal yapıyor. 35-40 yaşına geldiğinde oturduğu belli bir il bile olmuyor. Özellikle evlilikler bu yüzden parçalanıyor. Eşler, mecburi hizmet sebebiyle birbirinden uzakta oluyor’’ sözlerini kullandı.
‘’Sağlık Bakanlığı’ndan istifalar çok fazla’’
Sağlık Bakanlığı’ndan istifaların çok fazla olduğunu dile getiren Bulut, atama talebinin hekim açığını kapatmayacağını söyledi. Bulut, ‘’İstihdam ve eğitim politikaları yandaş. Halk sağlığı korunmuyor, korunmuş olsa bugün polikliniklerde bu kadar yük olmaz. Halk sağlığı kötü etkilendikçe insanlar daha çok hastalanıyor’’ diye konuştu.
‘’Sağlık Bakanlığı özel sektörün egemenliği altında’’
Sağlık Bakanlığı’nın özel sağlık sektörü lobisinin egemenliği altında olduğunu savunan Bulut, ‘’Devlet, kökten çözümleri uygulasa vatandaşlar da kronik hastalıklara sürüklenmeden daha erken tanı alıp daha erken tedavi edilebilirler. Ama bunu yapmıyorlar, çünkü tedaviden rant sağlıyorlar’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.