Diyetisyen muayene ücretleri vatandaşların bütçesini zorluyor. Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, diyetisyen muayene ücretlerinin 1000 TL’den başlayıp 2 bin 500 TL’ye kadar çıktığını ifade ederek, “Tabii ki bütçeleri zorluyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik krize bağlı olarak vatandaşlara göre diyetisyen ücretlerini yüksek bulan daha çok var. Toplumun yüzde 80’i kilo vermek, yüzde 20’si kilo almak için diyetisyene başvuruyor” dedi. Düzenli takibin önemini vurgulayan Dağ, “Diyetisyenler 2 haftada bir ya da hastaya göre her hafta hastayı görmelidir. Çünkü sağlıklı ve doğru bir takip süreci olmalıdır” diye konuştu.
“Ücretler 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor: Vatandaşın bütçesini zorluyor”
Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, ELİPS HABER’e diyetisyen ücretlerine ve sağlıklı beslenme sürecine ilişkin bilgi verdi. Dağ, “Diyetisyen ücretleri ortalama 1000 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişmektedir. Muayene paket olarak alınırsa 3 bin TL civarında oluyor” dedi. Söz konusu ücretlerin vatandaşların bütçesini zorladığını vurgulayan Dağ, “Tabii ki bütçeleri zorluyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik krize bağlı olarak vatandaşlara göre diyetisyen ücretlerini yüksek bulan daha çok var elbette. Ancak gelir durumu yüksek olan bireylerde herhangi bir sıkıntı olmuyor. Devlet hastanelerinde takipler bazı yerlerde çok sağlıklı yapılamıyor” ifadelerini kullandı.
“Sağlıklı ve doğru bir takip süreci olmalı”
Diyet takip sürecine ilişkin, “Diyetisyenler 2 haftada bir ya da hastaya göre her hafta hastayı görmelidir. Çünkü sağlıklı ve doğru bir takip süreci olmalıdır. En önemli nokta bireyin kan parametreleri olan biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümleri, hastanın öyküsü, kronik hastalıkları, yemek kültürü ve alışkanlıkları ile ilgili detaylı bilgi alınmalı ve bu doğrultuda bir beslenme planı oluşturulmalıdır” diye konuştu.
“Toplumun yüzde 80’i kilo vermek, yüzde 20’si kilo almak için diyetisyene başvuruyor”
Toplumda diyetisyene dair yanlış bir kanı olduğuna dikkat çeken Dağ şunları söyledi:
“Toplumda genel bir kanı olarak diyetisyen sadece kilo verdiren kişi olarak görülmektedir. Oysa toplumun yüzde 80’i kilo vermek, yüzde 20’si ise kilo almak için diyetisyene başvurmaktadır. Diyetisyenin toplumda asıl görevi anne karnından beslenme ile başlayan süreçte temel sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğretmek ve bunun nesil boyu sürdürülebilmesini sağlamaktır. Ayrıca diyetisyen kalıcı davranış değişikliği kazandırmaktadır.”