Haber: Betül Vural

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) artan maliyetler sebebiyle perşembe günü Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nden çıkacak karar göre ücretsiz taşıma işlemlerini sonlandıracaklarını duyurdu. Kararın 65 yaş üstü ve abonman kart sahibi kişileri kapsadığını açıklayan TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, ‘’Esnaf olarak karar aldık, taşımayacağız’’ dedi.

Yaşlı vatandaşların ücretsiz taşıma hakkının tehlikeye girmesi, kamuoyunu ikiye bölerken, Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar’dan duruma çözüm önerisi geldi.

‘’Bu hak, yaşlıların elinden alınmamalı’’

Yaşlıların, ücretsiz toplu taşıma hakkına duyduğu ihtiyacı vurgulayan Çınar, ‘’Ekonomik sıkıntılar dahil olmak üzere emeklilerin yaşadığı problemler belli. Kendi derneğimiz adına söyleyebilirim kesinlikle yaşlıların elinden bu hak alınmamalı’’ dedi.

Yaşlıların ücretsiz taşıma hakkından yararlanmasının önemine dikkat çeken Çınar, ‘’Devamlı huzurevlerini ziyaret ettiğimiz için yaşlıların bu araçları kullandığını hayatlarını idame ettiğini görüyoruz. Maddi güçleri yetmeyen yaşlılar ailelerini bu şekilde ziyaret ediyor. Bu yüzden ellerinden bu hak alınmamalı’’ diye konuştu.

‘’Tamamen kaldırmak yerine sınırlama getirilebilir’’

Çınar, yaşlıların ücretsiz toplu taşıma hakkının tamamen kaldırılması yerine, söz konusu hakka getirilebilecek sınırlandırmalardan bahsetti.

‘Özel işletmecileri de anlayabildiğini’ belirten Çınar, ‘’Herkes sıkıntı içinde. Özel işletmeciler de mazot zammı gibi zamlardan dolayı problem yaşıyor, hayatını idame ettirmekte zorlanıyor olabilir’’ ifadelerini kullandı.

İki taraf için de uygun olacak bir çözüm önerisinin gerekliliğine dikkat çeken Çınar, ‘’İki tarafı da belli bir noktaya taşıyabilecek bir çözüm önerisi getirilebilir’’ dedi.

65 yaş üstünün ücretsiz toplu taşıma hakkına, günde 2 biniş sınırı gibi bir çözüm getirilebileceğini dile getiren Çınar, ‘’Akıllı bir sisteme geçerek yaşlıların ücretsiz toplu taşıma hakkını bir gereksinim olarak mı, yoksa bir hobi olarak mı kullandığı tespit edilebilir. Kişinin, günde kaç kere bindiğine dair veriler, karta yüklenebilir. Bu tür yazılım sistemleri zaten var’’ şeklinde konuştu.

Örnek olarak, 2 günlük biniş hakkının ayda 60 biniş edeceğini söyleyen Çınar, ‘’Bu sınırın üzerine çıkan kişiden ücret tahsil edilebilir’’ diye ekledi.

Çözüm odaklı görüşlerin önemine değinen Çınar, ‘’Biz iki tarafı da anlayışla karşılıyoruz. Buna bir çözüm önerisi getirilsin’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: Betül Vural