Özel Haber: Sümeyye Aksu

Memurların ve memur emeklilerinin maaşlarını etkileyen toplu sözleşme görüşmelerinde son aşamaya gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yürütülen görüşmelerde, Kamu İşveren Heyeti ve sendika temsilcileri arasında pazarlıklar sürüyor. Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.

Kamu işveren heyetinin teklifleri yetersiz bulundu

Kamu İşveren Heyeti, son yaptığı teklifte 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için yüzde 10, 2025'in ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için yüzde 5 zam önerdi. Ancak sendikalar, bu teklifi yetersiz buldu ve yeni teklifler beklemeye başladı.

Hakem kurulu süreci başlayabilir

Bugün yapılacak son toplantıda taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci devreye girecek. Bu kurul, toplu sözleşme konusunda nihai kararı verecek olan 11 kişilik bir heyetten oluşuyor. Hakem Kurulu, taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması durumunda ay sonuna kadar kararını açıklayacak. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dün kamu toplu sözleşme görüşmelerinin son oturumuna katılmayacaklarını açıklamıştı. Kahveci konuyla ilgili Elips Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

“Hakem heyeti 31 Ağustos’tan itibaren kararını açıklamak zorunda”

Hakem kuruluna gidip gidilmeyeceğinin bugün netleşeceğini söyleyen Önder Kahveci, “Bugün son gün. Gece 12’ye kadar süre var. Biz de bugünkü yapılacak olan toplantıya zaten iştirak etmiyoruz. Yetkili konfederasyon toplu sözleşmeyi imzalar mı? İmzalamaz mı bu konuyla ilgili bir bilgim yok. İmzalamazsa şayet taraflar hakem heyetine müracaat edebilir. 3 günlük bir süre var. 5 günde hakem heyeti taşıma süresi var. 31 Ağustos'tan itibaren de hakem heyeti kararını açıklamak zorunda. Ve bu karar da nihai karar” dedi.

“Sözleşme yaklaşık 25 milyon kişiyi etkiliyor”

Kahveci, sözleşmenin 6,2 milyonu aşan memur ve memur emeklisi, aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. Sorunların müzakere yoluyla çözülmesini istediklerini belirten Kahveci, “Kamu çalışanlarımızın yaşanan ekonomik olumsuzluklar nedeniyle karşı karşıya kaldıkları güçlükleri aşmalarını sağlayacak tedbirlerin masada müzakere yoluyla kararlaştırılması, çalışanlarımızın mali ve özlük haklarının piyasa gerçekleriyle örtüşecek biçimde ilerletilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor, tüm sorunların masada müzakere edilerek sonuca ulaştırılması için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“Her zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz”

“Önerilerin yüzdelik artışlar bizim taleplerimizi karşılamaktan uzak” diyen Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü;

“Hayat gerçekleriyle, piyasa gerçekleriyle örtüşmüyor. Dolayısıyla bundan sonra toplu sözleşme süreci tamamlansa da bir kamu çalışanlarının reel olarak ücretlerinin alım gücünün arttırılması noktasında biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Maliyetlerin dışında taleplerimiz var. 3600 ek gösterge, refah payı, vergi dilimleri, bayram ikramiyesi, kira yardımı, diğer sosyal yardımlar. E tabii bu şeyleri toplu sözleşmeyle sınırlı değil. Ora bitince her şey bitmiş anlamına gelmiyor. Yetkililerle görüşmeler yaparak her zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz”

“Toplu sözleşme masasında müzakere imkanı bulamadık”

Kamu çalışanlarının vergide adalet istediğini, vergi oranlarının yüzde 15’le sabitlenmesinin talep ettiklerine dikkat çeken Kahveci, “Çalışanların bize yöneltmiş olduğu 8077 liranın taban ayrılıklarına tüm gelirlerin emekli esas kazanç olarak değerlendirilmesini talep ediyorlar. Kira yardımı, diğer sosyal yardımlar var. İşte kamu mühendislerinin araştırmacıların, akademisyenlerin talepleri var. İsterdik ki bunlar toplu sözleşme sürecinde gündeme gelsin, müzakere edilsin, sonuca, karara bağlansın. Ancak toplu sözleşme masasında öyle bir müzakere imkanı bulamadık biz. İnşallah önümüzdeki süreçte de yine bunların mücadelesini vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Sümeyye Aksu