Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2023 yılında buğday ve arpa üreticilerinin beklentilerine karşılık veren bir fiyat açıklandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fiyatları açıklamasından sonra sektör temsilcileri ve üreticilerden olumlu geri dönüşler aldığını belirten Güldal, "Gerçekten üreticilerimizi mutlu edecek bir fiyatlandırma oldu. Verilen fiyatlar dünya fiyatlarının 150 dolar üzerine çıkmış oluyor. Buğday ve arpa üreticilerimize pozitif ayrımcılık yapmış olduk" dedi. Güldal, bahar yağışlarının gecikmesiyle hasat döneminin geçe kaldığını belirterek, TMO'nun programında bir gecikme olmadığını ve planlanan şekilde çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Hububat alım priminden kimler yararlanacak?
Önceki yıl başlatılan hububat prim desteği uygulamasının 2023’te kapsamının artırılarak süreceğini kaydeden Güldal, önceki yıl ilk defa hububat üretim desteği uygulandığını söyledi.
Güldal, 2022 yılında yalnızca ürünlerini TMO'ya satan üreticilere prim desteğinin verildiğini açıklayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olduğunu belgeleyen her üretici prim desteğinden yararlanabilecek. Bu yıl en büyük fark bu. Bir özel sektör kuruluşu da buğdayı aldığı zaman üreticilerimiz ÇKS'deki miktar kadar primden yararlanacak. Destek uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yürütülecek. ÇKS kaydının belgelenmesi ve ürünün 2023 mahsulü olması şartıyla üreticilerimiz primden yararlanacak."
“Buğday en stratejik ürünümüz”
Uygulanan alım politikasının buğday ekiliş alanlarını yükselttiğine vurgu yapan Güldal, "Buğday ekim alanı verdiğimiz iyi fiyat ve prim destekleri sayesinde şu anda 7 milyon hektarın üzerine çıkıyor. Buğday bizim en stratejik ürünümüz. Üreticimiz de bunu kabullendi. Türkiye bu konuda kendine yeterliliğini hiç kaybetmedi, kaybetmemesi de lazım” ifadelerini kullandı.
“Hububat alımı için 530 nokta hazırladık”
Güldal, TMO'un tüm teşkilatıyla alımlara hazır olduğunu açıklayarak, şunları söyledi:
"Alımlar için yaklaşık 530 nokta hazırladık. 9,2 milyon ton lisanslı depo kapasitesi, yaklaşık 4 milyon ton da TMO'nun kendi depolama kapasitesi var. Geçen seneden devir stoklarımız olsa bile depolama sıkıntımız yok. Aldığımız ürünleri depolamak için her türlü imkanı kullanırız. Üreticilerimiz müsterih olsunlar. Denge ve istikrar içinde bir sezon geçireceğimizi ümit ediyorum. Hazırlıklarımız bu yönde. Bir bolluk sürecini de yönetmeye hazırlanıyoruz."
Üreticiye 30 gün içerisinde ödeme yapılacak
Üreticilerin memnun olması için aktif bir politika uygulayacaklarını söyleyen Güldal, "Bize ürününü teslim eden üreticilerimize bedellerini 30 gün içerisinde ödeyeceğiz. Tabii, burada hatırlatmak isterim ki lisanslı depolar üreticilere birçok konuda çok önemli avantajlar sağlıyor. Sosyal güvenlik primi, yüzde 2 stopaj muafiyeti, nakliye desteği, kredi kullanımı gibi birçok imkan sağlayan lisanslı depolar, üreticilerimizin öncelikli tercihi olacaktır. Yeni yapılan depoların da sezon içerisinde devreye girmesini bekliyoruz” dedi.
Hububat grubunda çavdar, yulaf, tritikale fiyatının ton başına 6 bin lira olarak açıklandığını hatırlatan Güldal, mercimek hasadının başladığını ve ihtiyaç olursa fiyat açıklayacaklarını belirtti.