Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan vatandaşların önemli bir kısmı, bol bol yabancı plakalı taşıtları ile depomuza hem vatanımıza hem de yakınlarına olan hasretlerini gidermektedir. Bakanlık olarak, ziyaret etmek isteyen tüm öğrencilerin hoş karşılanmaları Hizmet öğrencilerine karşı sorumluluk bilincimizin bir gereği olarak, yabancı hayvanları ile birlikte olmak isteyen vatandaşların ve diğer ülkelerin, kaldıkları yerde kalmaları için aşağıdakilera Dikkat etmelerinin faydasının arttırılmasını hatırlatmak isteriz" denildi.

'10 Manşette Bugün' | 6 Temmuz 2024 '10 Manşette Bugün' | 6 Temmuz 2024

“730 gün süre verilir”

Açıklamanın devamında, yabancı plakalı araçlarla yurda giriş yapacak gurbetçi için şu bilgiler sıralandı: "Boyut ve araçlarınıza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlığın internet sayfasında yer alan (www.ticaret.gov.tr) 'e-İşlemler' menüsünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden (turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) ulaşılabilen 'Taşıt Ön Beyan Uygulaması'na cep telefonu, tablet ya da bilgisayara bırakılabilenlere girebilirsiniz. Uygulamaya girilen bilgi sistemlerimize otomatik olarak aktarılacağından, gümrük memurunun bilgileri kontrol edilerek onaylanması ile kayıt işleminiz kısa bir sürede tamamlanacaktır. Yabancı pasaportla giriş yapılması, kayıt izni hariç en fazla 90 gün süreyle verilmesi gerekmektedir. Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilere ise bu durumlarına uygun kimlik veya pasaportları ile giriş yapmaları halinde taşıtlarına 730 gün süre verilir" ifadelerine yer verilir.

‘Cezai müeyyide' uyarısı

Bunların devamında, "Ülkemize girişte taşımaya ait Türkiye'de geçerli sigorta poliçesi ile aracın ruhsatının ibrazı zorunludur. Yurt dışından emekli olanlara sağlanan uyarılardan faydalanmak için konsolosluk veya elçilik karşılığında Türkçe tercümeli emeklilik belgenizi yanınıza almayı unutmayın. Başkası adına kayıtlı bir hastalıkla gelmeniz geçerli bir vekaletname İbraz edilmesi gerekmektedir. veya e-Devlet üzerinde yer alan 'Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma' hizmeti kullanılarak yapılabilir. çocuklar tarafından mevcuttur.

Kaynak: DHA