Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi silinen Kürtçe yazıları yeniden yazdı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi silinen Kürtçe yazıları yeniden yazdı

İnsan sağlığını tehdit eden ve terörizmin önemli finans kaynaklarından birini oluşturan yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik operasyonlara ara verilmeden devam ediliyor.  Ticaret Bakanlığı son 10 yılda gümrüklerde yakalanan uyuşturucu miktarını açıkladı. Buna göre, son 10 yılda 191 bin 867 kilogram uyuşturucu gümrüklerde yakalandı. 2023 yılında gümrüklerde yakalanan uyuşturucu miktarı ise 11 ton 642 kilogram olarak kayıtlara geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına soru önergesi verdi. Bakan Bolat’a son 10 yılda gümrüklerde ele geçirilen uyuşturucu maddeleri soran CHP’li Yunus Emre’ye yanıt geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:

“İnsan ve toplum sağlığını tehdit eden ve terörizmin önemli finans kaynaklarından birini oluşturan yasadışı uyuşturucu ticareti ile etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi amacıyla, Bakanlığımıza tüm gümrüklü yer ve sahalarda, uzman ve eğitimli personel, modern teknik ve teknolojik altyapı, dedektör köpekler ve diğer yardımcı ekipman basta olmak üzere, gelişmiş bir mücadele altyapısı oluşturulmuştur. Söz konusu sistemin güncel ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak geliştirilmesine ilişkin çalışmalar yürütülmekte, risk analizi, profilleme ve. Hedefleme kabiliyetleri artırılmakta, yasadışı uyuşturucu ticaretinin önlenmesi ve tespitine yönelik kontrol ve operasyonlar aralıksız sürdürülmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız birimlerince son 10 yılda 191.867 kg uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.

2023’te 11 ton 642 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

2023 yılında ise, Bakanlığımız birimlerince 11 ton 642 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir. Bu dönemde uyuşturucu yakalamalarında öne çıkan ve yakalamaların yarısından fazlasının gerçekleştirildiği ilk 7 idare ve söz konusu idarelerce ele geçirilen madde miktarlar; İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 3.280 kg, İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 1.473 kg, Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 1.440 kg, Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 1.199 kg, Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 1.101 kg, Gürbulak Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 509 kg, Esendere Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 376 kg uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.”

Muhabir: Selim Ercan