Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Katip Üyesi, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. İYİ Partili Yasin Öztürk’ün 2023 yılında açılan ve kapanan sanayi işletmelerine ilişkin sorusuna yanıt Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi. Bakan Bolat’ın imzasının bulunduğu yanıtta, kayıtların 238 ticaret sicili müdürlüğü tarafından münferit olarak tutulduğu belirtildi.

Kayıtlara ilişkin bütün belgelerin saklandığı ifade edilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

“Ticaret sicili kayıtları 238 ticaret sicili müdürlüğü tarafından münferit olarak tutulmakta olup bu kayıtlara ilişkin bütün belgeler burada saklanmaktadır. Ticaret sicili işlemleri Bakanlığımız bünyesindeki MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. MERSİS’te ticaret sicilinde tescil edilen ticaret şirketleri ile ticari işletmelere ilişkin bilgiler almakta olup sistemde sektörel bilgi tutulmamaktadır.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde 01.01.2023 ile 31.01.2024 tarihleri arasında kurulan ve kapanan (anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, ve komandit şirket) ve ticari işletme sayılarına ilişkin olarak yapılan sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler aşağıda belirtilmiştir:

Kurulan şirket ve ticari işletme sayısı: 161.511

18 Mayıs spot piyasada doğal gaz fiyatları belli oldu 18 Mayıs spot piyasada doğal gaz fiyatları belli oldu

Kapanan şirket ve ticari işletme sayısı 63.858.”

Muhabir: Selim Ercan