Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç ve federasyon temsilcilerini Bakanlıkta kabul etti.

Burada açıklamalar yapan Bolat, Kovid-19 salgını, dünyadaki yüksek talep ve tedarik krizlerinin neden olduğu yüksek enflasyonist süreç, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gıda ve enerji piyasalarında meydana getirdiği fiyat artışları ve 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu sıkıntılı dönemlerden dolayı piyasalarda büyük çalkantılar yaşandığını açıkladı.

Bolat, bazı ürünlerde fiyat şişirmeleri, spekülasyonlar, keyfi uygulamalar, haksız ticari talepler, stokçuluk ve fahiş fiyat artışı gibi uygulamaların görüldüğünü ifade ederek, yeni hükümetin, kurulduğu andan itibaren, ticaretteki ve piyasadaki dalgalanmaları sona erdirmek için hızlı aktivasyon almaya başladığını açıkladı.

"100. yılda büyük bir indirim kampanyasını bütün marketlerden bekliyoruz"

Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Onların uygulamalarıyla ilgili yanlış bulduğumuz konularda denetimlerimizi artırdık, onlardan da indirimler bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir indirim kampanyasını bütün marketlerden bekliyoruz. Bu konuda öncülük edenlere de teşekkür ediyoruz. Bu süreçte gerek hükümetimizin makroekonomik politikaları, para, kredi, döviz politikalarındaki olumlu gelişmeler gerekse piyasa denetimleri yoluyla piyasadaki enflasyonu azdıracak uygulamalara karşı mücadelemiz ile enflasyonla mücadele başarılı olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Market fiyatları ve gıda sektörü ile ilgili olarak Gıda Fiyat Komitesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı başkanlığında çalıştığını dile getiren Bolat, şunları belirtti:

"Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı koordineli çalışıyoruz. Bu sıkı ve süreli koordineli çalışmalarla gıda ürünlerinde üretim, arz, tüketim, ihracat, ithalat ve stok rakamlarını göz önünde bulundurarak gıda fiyat artışlarını engelleyecek hangi tedbir varsa almaktan çekinmiyoruz. Bu anlamda bakanlık olarak ihracatı mümkün olduğunca artırmayı hedeflememize rağmen gerektiğinde süreli ihracat kısıtlamasına bazı ürünlerde gitmek zorunda kalıyoruz. Burada 85 milyonun uygun fiyatlarda alım yapabilmesini teminen gereken hangi fedakarlık varsa yapıyoruz. O üründe ithalat gerekli olacaksa da yine süreli olarak ithalat da yapmak durumda kalıyoruz. Yeter ki halkımız çok uygun fiyatlarda alışveriş yapabilsin, gıdasından eksik kalmasın. Bu noktada hükümet olarak halkımızın hizmetindeyiz. Ekonomideki tüm sektörlerle istişarelere açığız."

Bolat, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen hedeflere işaret ederek, "Enflasyonla sıkı mücadele ve hayat pahalılığının sona erdirilmesi, deprem bölgelerinin orta vadede inşa edilip ayağa kaldırılmaları, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı hedefleyen büyüme, temel hedeflerimiz arasında. Halkımızın ve iş insanlarının desteği çok önemli. İnşallah hep birlikte ülkemizi büyüteceğiz, geliştireceğiz" açıklamasında bulundu.

"Otomotiv sektöründe fiyatlarda yüzde 15'e varan düşüşler var"

Bakanlık olarak, otomotiv piyasasında pek çok düzenleme yaptıklarını anlatan Bolat, şunları söyledi:

"Bu düzenlemeler neticesinde hem ikinci el hem de sıfır araba satışlarında çok ciddi bir rahatlama sağlandı. Fiyatlarda yüzde 15'e varan düşüşler var. Sıfır araçlarda yüzde 10 ila 20 arasında indirim kampanyaları görmeye başladık. Bu, piyasaların düzelmesi ve istikrarlı bir şekilde işlemesi için çok iyi. Rekabetçiliği yeniden kazanmış olduk. Rekabetin artmasıyla fiyat düşüşleri beraberinde gelecek."

"Piyasa büyük ölçüde normalleşti, düzene girdi"

Bolat, piyasadaki olumsuzlukların giderilmesine dair alınan tedbirlere işaret ederek, şunları söyledi:

"Öncelikle 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasını yetkili satıcılar nezdinde 6 ay daha uzattık. Bireysel satışlar için de uygulamaya başladık. Yetkisiz kişilerin bireysel satışlarında yılda 3'ten fazla satış yapılamama kuralını sıkı bir şekilde denetliyoruz. Fiyat artışları ve köpüğün oluşması, en çok ilan siteleri ve sosyal medya platformlarında ortaya çıkıyordu. 31 Ağustos'ta getirdiğimiz yeni düzenleme ile ilan sitelerinde, oto ve emlak satışlarında sahte ilanlara karşı sorumlu ve cezai müeyyideye tabi olmasını sağladık. 1 Kasım itibarıyla cezai müeyyideler başlıyor."

İkinci el oto fiyatlarının aynı marka ve aynı ürün için birinci el fiyatından daha yukarıda olamayacağı yönündeki yasaklamanın 2023 sonuna kadar geçerli olacağını belirten Bolat, "Tüm bu uygulamaların sonunda piyasa büyük ölçüde normalleşti, düzene girdi. Halkımızın satın alma gücünü artıracak, mağduriyetine yol açmayacak gerekli olan ne varsa bunları yapmaktan ve olumlu sonuçları görmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.

"Emlak sektöründeki satış fiyatlarında da köpük ortadan kalktı"

Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında "köpüğün ortadan kalktığını" ifade ederek, bu konuda piyasayı denetlediklerini söyledi. Bolat, "Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu da bizi ziyaret edecek. Bu konuda atılan adımlardan dolayı teşekkür edeceklerini söylediler" dedi. Kayıtlı ekonomiyi güçlendirmenin önemine vurgu yapan Bolat, "Kayıt dışı faaliyetleri, haksız ve fahiş kazançları, spekülatif uygulamaları denetlemeye, cezalandırmaya ve ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Otomotiv piyasasındaki düzenlemeler sektörü memnun etti"

MASFED Başkanı Aydın Erkoç ise Bakanlığın otomotiv piyasasına dair yaptığı düzenlemelerin sektör adına memnun edici olduğunu söyledi.

Erkoç, çalışmaların Türkiye'de araç fiyatlarındaki köpüğün ortadan kalkmasını sağladığını ifade ederek, sıfır araçların şu an gerçek değerini bulduğunu açıkladı.

Toplantıda Bakan yardımcıları Mahmut Gürcan, Sezai Uçarmak, Özgür Volkan Ağar katıldı.

Editör: Deniz Dalgıç