Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, basın bayramı dolayısıyla bir araya geldiği gazetecilere üye işçilerin ve sektörün sorunlarını anlattı. Deprem bölgesinde tekstil sektörünün 3’te 1’inin yer aldığını kaydeden Ay, bölgedeki işletmelerin büyük kısmının faaliyetine başladığını ifade etti.
"İstihdam 134 bin kişi azaldı"
Habertürk'te yer alan habere göre; tekstil sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, ihracatta yüzde 24’lük kayıp olduğunu anlatan Ay, sektörün 1.5 milyona yakın doğrudan istihdam yarattığını, dolaylı istihdamla bu sayının 4 milyona ulaştığını kaydetti. Sektörün fason üretim yapmanın sonuçlarını yaşamaya başladığını belirten Ay, son bir yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründeki çok sayıda ünlü markanın Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere göçtüğünü, istihdamda 134 bin kişilik azalma olduğunu aktardı. Sektörü ayakta tutacak yeni çözüm yolları ve politikalar geliştirilmesi konusunda çağrı yapan Ay, aksi halde 20 milyar dolar ihracat yapılan sektörde çok büyük kayıplar yaşanabileceğini açıkladı.
"20 milyar dolar ihracat, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz"
Ay, son dönemde hazır giyim ve tekstil sektöründe ciddi bir sorun yaşanmaya başladığını, imalatını yıllardır Türkiye’de yaptıran küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını, bu markaların gittikleri zaman geri gelmelerinin zor olacağını ifade etti. Bunun ihracatı ve istihdamı olumsuz etkilediğini söyleyen Ay, istihdam azalırken, iç pazar daralırken, markalar Türkiye’den çıkarken, ihracat düşerken kimsenin kılının kıpırdamadığına dikkat çekti. Ay, “Emekçiler olarak biz bunun mağduru olmak istemiyoruz. Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz. Çözüm için markalaşmaya ağırlık verilmesi, mevcut markaların satın alınması ve istihdama vergisel desteklerin sağlanması gerekir” dedi.
"Gelir vergisinin ilk dilimi 182 bin lira olmalı"
Ay, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'nde (ÖTV) son yapılan artışlarla çalışanların üzerindeki vergi yükünün olağanüstü arttığını, işçilerin hem gelir vergisi hem de dolaylı vergilerin altında ezildiğini açıkladı. Ücretle çalışanların KDV ve ÖTV’yi gelir vergisinden düşme hakkı verilmesi gerektiğine dikkat çeken Ay, şu an 70 bin lira olan gelir vergisi birinci diliminin aslında 182 bin lira olması gerektiğini açıkladı.
Sektörde pek çok işletmenin banka kredisiyle maaş ödediğini söyleyen Ay, son zamanda Merkez Bankasının kredileri kısma politikasından dolayı maaş ödemelerinde sorunlar yaşanabileceğini açıkladı.