Tüm Eczacı İşverenler Sendikası ( Teis ) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, sendikalarının 17'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla afet bölgesinde nakil bekleyen eczacılar, bulunmayan ilaçlar ve alternatif geri ödemedeki sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Deprem bölgesindeki eczanelerin hizmet veremez duruma geldiğini söyleyen Saydan, "6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen illerde sayıları beş bini bulan ve ülkemizdeki eczanelerin yaklaşık altıda biri kadar olan eczanemiz deprem nedeniyle oluşan ciddi nüfus azalması ve yıkımlardan dolayı eczanelerinde hizmet veremez duruma geldiler” dedi.

“CİMER’den sonuç alınamıyor”

Bölgedeki eczacıların CİMER’e başvuruda bulunduğunu ancak bir sonuç alamadığını vurgulayan Saydan sözlerini şöyle sürdürdü;

“Eczanesi yıkılan, yağmalanan veya ilaçlarıyla dolapları sağlam kalmasına rağmen ailesinden, arkadaşlarından, meslektaşlarından kayıplar yaşadığı ve bölgesinde nüfus kalmadığı için farklı bir bölgeye gitmek isteyen eczacılar, acılarını hafifleterek hayatlarına devam edebilmek, ailelerini geçindirebilmek ve depolara olan borçlarını ödeyerek çalışanlarına istihdam sağlamak, kısacası normal hayatlarına dönebilmek için nakil hakkı taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyorlar. Sağlık Bakanlığı'nca henüz bir tespit ve ilan yapılmadığından, hak kaybı yaşamamak için il ya da ilçe dışına eczane nakli yapamamakta olup, ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar”

“Hastalara hizmet sağlanamıyor”

Eczacıların ve vatandaşların yaşadığı en önemli sorunlardan birisinin de artık kronik hale gelen ilaç yokluğu olduğuna dikkati çeken Saydan, “Göz damlalarından tansiyon ilaçlarına, kanser ilaçlarından temel antibiyotik ilaçlarına kadar birçok ilaç piyasada yok. Eczacılar ellerinde ilaç olmadığından özellikle nöbetlerde hastalara hizmet sağlayamıyorlar. Hastalar ilaçlarını bulamadıkları için tedavi olamıyor ya da tedavileri yarım kalıyor” ifadelerini kullandı.

“İlacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması gerekmektedir”

Bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi, ekonomik gerçeklere uygun yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savunan Saydan, “İlaç üretimi ve ithalatı için asla yeterli olmayacak bu fark oranı yaşanan ve son zamanlarda vatandaşın ismini ilaç kıtlığı koyduğu büyük sorunun en büyük sebebidir. Bu durum, özellikle nöbetlerimizde ilaçlarını bulamayan vatandaşların geceleri ilaç aramak için nöbetçi eczanelerimizin önünde hasta kuyrukları oluşturmalarına, tedavilerinin aksamasına, doktorların tedaviyi değiştirmek zorunda kalmasına hatta tedavi olamamalarına neden olmaktadır. İlacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması gerekmektedir. Çünkü ilaç vazgeçilemez, ertelenemez özel bir üründür. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılarak, ilaç euro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Sümeyye Aksu