Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinin cevaplandırılmamasını sordu. TBMM’de 28. Dönem 1. Yasama Yılında verilen soru önergelerini ve istatistiklerini soran Sinan Çiftyürek’e yanıt TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bahse konu soru önergesinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildiği vurgulanan yanıtta, “Bunun dışında Anayasa ve İçtüzükte Başkanlığımıza soru önergelerinin cevaplandırılmasına veya gelen cevapların içeriğine yönelik denetim görev ve yetkisi verilmemiştir. Dolayısıyla önergelerin cevaplandırılması noktasında Başkanlığımızın yetkisi önerge muhatabı ve sahibi arasında koordineyi sağlamakla sınırlıdır” denildi.

Her dört sorudan üçü yanıtsız kaldı

Yanıtta, Meclis Başkanlığına 4 bin 873 yazılı soru önergesi gönderildiği, bin 236’sının yanıtlanmadığı ifade edildi. Yanıtta, bin 533 soru önergesinin süresi içinde, 2 bin 103 soru önergesinin ise süresi geçtikten sonra cevaplandığı vurgulandı. 28. Dönemin 1. Yasama Yılında bir soru önergesinin sahibi tarafından alınması dikkat çekti.

En fazla soruyu CHP sordu

Öte yandan yanıtta, TBMM Başkanlığına verilen soru önergelerinin istatistikleri de paylaşıldı. Buna göre 28. Dönem 1. Yasama Yılında en fazla soru önergesini veren parti CHP oldu. CHP’yi sırasıyla; Yeşil Sol Parti (DEM), İYİ Parti, TİP, DEVA Partisi, Saadet Partisi, MHP, Emep, Gelecek Partisi, AK Parti ve Gelecek Partisi takip etti.

Enerji Bakanlığı tüm soruları yanıtladı

Yanıtta, 28. Dönem 1. Yasama Yılında Bakanlara yöneltilen soruların cevaplanma oranı da paylaşıldı. Buna göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütün soruları cevaplayarak yüzde 100 oranıyla birinci sırada yer aldı.

En az cevaplanma oranı Adalet Bakanlığı’nda

Adalet Bakanlığı ise soruların yüzde 32,71’ini cevaplayarak son sırada yer aldı.

28. Dönem 1 Yasama Yılında yazılı soru önergelerinin cevaplama oranı şöyle:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Yüzde 86.55

Adalet Bakanlığı: Yüzde 32.71

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Yüzde 98.36

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: 98.4

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: 54.14

Dışişleri Bakanlığı: Yüzde 96.23

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Yüzde 100

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Yüzde 43.96

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Yüzde 92.11

İçişleri Bakanlığı: Yüzde 98.88

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Yüzde 77.89

Milli Eğitim Bakanlığı: Yüzde 92.20

Milli Savunma Bakanlığı: Yüzde 90

Sağlık Bakanlığı: Yüzde 79.13

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Yüzde 80.43

Tarım ve Orman Bakanlığı: Yüzde 48.28

Ticaret Bakanlığı: Yüzde 97.5

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Yüzde 99.27

Tbmm’den Soru Önergesi Karnesi Cevaplanma Oranı En Düşük Bakanlık Hangisi

İçişleri Bakanlığı açıkladı: Türkiye’de son dört yılda kaç silahlı olay yaşandı? İçişleri Bakanlığı açıkladı: Türkiye’de son dört yılda kaç silahlı olay yaşandı?


 

Muhabir: Selim Ercan