Anayasa Mahkemesi'nin (AYN) Can Atalay kararını görüşmek için toplanan TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri partilerin grup konuşmaları ile devam ediyor. DEM Parti grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Biz başından beri, TİP Milletvekili olan, Hatay halkının iradesi olan ve ittifak partimiz olan TİP ve diğer muhalefet partileriyle beraber her süreçte Hatay halkının yanında olduk. Şerafettin Can Atalay meselesi sadece bir milletvekilliği meselesi değildir. Bu mesele AKP’nin hukuksal devlet düzenine savaş açma meselesidir. Bu mesele demokratik devlet düzenini kabul etmeme meselesidir” dedi.

Gelecek Partisi'nin yönetim kurulu toplantısı tamamlandı Gelecek Partisi'nin yönetim kurulu toplantısı tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme önergesinin öngörüşmeleri devam ediyor. DEM Parti grubu adına Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Koçyiğit, şunları kaydetti:

“Bugün bu Meclis’in tanık olduğu şeyin münferit olmadığını ifade etmemiz gerekir. 22 yıllık AKP iktidarının özetini nedir derseniz, bugün bu Meclis’teki tanıklığımızdır. Halkın haklarına saldıran, milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını yok sayan, milletvekiline şiddet uygulayan sonra da utanmadan, sıkılmadan o görüntüleri montajlayıp mehter marşlarıyla dinleten bir zavallı iktidar ile karşı karşıyayız. Sözü bitmiş, gidecek menzili kalmayan, her gün ülkede yaşanan hukuksuzluklara söz söyleyemeyen, iş veremeyen, ekmek veremeyen, adaleti hiç vermeyen, vermek istemeyen bu ülkenin AKP iktidarının anladığı tek bir şey var. O da mazlumun, masumun, emekçinin, yoksulun, çiftçinin, köylünün sesi olan bu Meclis’teki muhalefet milletvekillerinin sesini kısmak, onlara saldırmak. Ama buradan söyleyelim, bilmediğiniz bir şey var. Ne sizin baskınıza ne sizin zorunuza teslim olmadık ve asla olmayacağız.

''AYM kararları AKP’yi bağlamaz diye bir madde mi var?''

Anayasa yapmaktan bahsediyorsunuz, anayasayı tartışmaktan bahsediyorsunuz. Ben size sorarım, var olan, bizim beğenmediğimiz, her gün bizi cezaevine koyan, her gün bize zulüm uygulayan 12 Eylül anayasasını uygulamıyorsunuz ki. Yeni anayasayı nasıl yapacaksınız? Anayasa madde 153, ne diyor? AYM kararları herkesi bağlar diyor. AKP’yi bağlamaz diye bir madde mi var? Sarayı bağlamaz diye bir madde mi var? MHP’yi bağlamaz diye bir madde var mı? Adalet Bakanlığını bağlamaz diye bir madde var mı? Yok. Herkesi bağlıyor, değil mi?

AİHM’in sayın Demirtaş, sayın Yüksekdağ, sayın Kavala hakkında verdiği kararları uyguluyor musunuz? Uygulamıyorsunuz. Neden? Çünkü siz bir çoğunlukçu rejimi, çünkü siz bir tekçi rejimi, çünkü siz yeni bir faşizmi inşa etmek istiyorsunuz. Yargıyı araçsallaştırmışsınız, muhalefetin her türlü hakkını, hukukunu yok ediyorsunuz, yoldaşlarımızı, partililerimizi her gün gözaltına alıyorsunuz, tutukluyorsunnuz, cezaevine gönderiyorsunuz.

Milyonlarca Gezi direnişçisinin direnişinden korktuğunuz için mahkeme kararlarıyla Gezi’yi mahkum etmeye çalışıyorsunuz. Soruyorum, niye? Çünkü korkuyorsunuz. Halktan korkuyorsunuz, halkın haklılığından korkuyorsunuz. Biliyorsunuz ki o halk gerçek anlamda demokratik bir ülkede sizi asla barındıramaz.

''AYM kaç defa size Atalay’ın Hatay halkının iradesi olduğu kararını gönderecek?''

Bütün hukuk usullerini alt üst ettiniz ve sevgili Hatay halkının iradesi olan, milletvekili olan Can Atalay’a 18  yıl ceza verdiniz. Buna karşı hem Can Atalay’ın avukatları AYM’ye başvurdu. AYM kaç defa daha size Can Atalay’ın Hatay halkınınn iradesi olduğu kararını gönderecek? Kaçıncıda uyacaksınız?

Topluma, halka bir savaş açmışsınız ve bu savaşın bir tarafı, bir aracı da şu anda emir eriniz olan yargıdır. Yargı üzerinden siyaseti dizayn ediyorsunuz. Yargı üzerinden toplumu dizayn ediyorsunuz. Yargı üzerinden muhalefete hiza vermeye çalışıyorsunuz. Yargı üzerinden temel hak ve özgürlükleri askıya alıyorsunuz. Kimse bu ülkede söz söylemesin, kimse size aykırı söz söylemesin istiyorsunuz. Sıfır, demokrasi sadece sizler için var.

Biz başından beri, TİP Milletvekili olan, Hatay halkının iradesi olan ve ittifak partimiz olan TİP ve diğer muhalefet partileriyle beraber her süreçte Hatay halkının yanında olduk. Şerafettin Can Atalay meselesi sadece bir milletvekilliği meselesi değildir. Bu mesele AKP’nin hukuksal devlet düzenine savaş açma meselesidir. Bu mesele demokratik devlet düzenini kabul etmeme meselesidir. Bu meseleye yaklaşımınız sizin demokratlığınızın, hukuk sınırınızın da göstergesidir.

Bugün bu Meclis Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunu içeren AYM kararını okumalı ve Can Atalay’ın milletvekilliğini kendisine iade etmelidir.''

Kaynak: ANKA