MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Genel Kurulu’nu Geçici Meclis Başkanı unvanıyla açacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği kabinedeki 17 isim ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Genel Kurulda yemin edecek. Yeminin ardından Meclis Başkanı seçimine geçilecek. Anayasada Meclis Başkanlığı seçimi için 4 tur öngörülüyor, ancak seçimin üçüncü turda tamamlanması bekleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu bugün saat 14.00’da toplanacak ve 28’inci dönem Meclis Başkanlığı için seçim yapılacak. Gizli oylama ile yapılacak seçimin ilk iki turunda 400 oy şartı bulunuyor. Bu sayı bulunamazsa üçüncü turda salt çoğunluk Meclis Başkanı seçimi için yeterli olacak.
TBMM Başkanı adayları
TBMM Başkanı seçimi için adaylar başvurularını yaptı. AK Parti ve MHP Numan Kurtulmuş'u aday gösterdi. CHP’nin adayı Tekin Bingöl olurken, Cihan Paçacı İYİ Parti’nin, Can Atalay da TİP’in, Mustafa Yeneroğlu DEVA’nın, Serap Yazıcı Özbudun Saadet ve Gelecek Partisinin ve Tülay Hatimoğulları Oruç da YSP’nin Meclis Başkanı adayı olarak gösterildi.
Meclis Başkanı nasıl seçiliyor?
Adaylardan birinin ilk 2 turda seçilebilmesi için 400 milletvekilinin oyu gerekecek. İlk 2 turda 400 oyu bulunamazsa 3'üncü tur oylamaya geçilecek. Bu turda salt çoğunluk olan 301 oy TBMM Başkanı seçilmesi için yeterli olacak.
Seçimin 4’üncü tura kalması halinde ise en fazla oyu alan aday Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
Meclis aritmetiği dikkate alındığında Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş'un en geç 3'üncü turda yeni Meclis Başkanı olarak seçilmesi bekleniyor.
Öte yandan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz hafta ‘en yaşlı üye’ sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olarak 28. Dönem Meclis’ini açmıştı. Genel Kurula gelen milletvekilleri yemin etmişti.