TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, "Dünyayı savaşlar, açlık ve yoksulluk kasıp kavururken soykırımcı İsrail'e askeri yardımların artarak devam etmesi gerçek anlamda bir felaket." ifadesini kullandı.

Yanık,19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 400 milyondan fazla kişinin insani yardım ihtiyacının olduğunu belirtti.

"Dünyayı savaşlar, açlık ve yoksulluk kasıp kavururken soykırımcı İsrail'e askeri yardımların artarak devam etmesi gerçek anlamda bir felaket." ifadesini kullanan Yanık, ABD'nin, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 20 milyar doları bulan askeri yardımda bulunduğunu hatırlattı.

Yanık, 2023 yılında ABD'de tek bir gecede yaklaşık 650 binden fazla kişinin evsizlik sorunu yaşadığına dikkati çekerek, "ABD, kaynaklarını barınma imkanı olmayan, sokaklarda kalan kendi vatandaşlarına harcamak yerine, binlerce savunmasız sivilin katledilmesi için İsrail'e aktarıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Askeri yardımların insani yardımlardan fazla olduğu bir dünyada yaşıyoruz"

Küresel açlık ve iklim değişikliği sorunlarına da dikkat çeken Yanık, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada 2008'den bu yana her yıl ortalama 21 milyondan fazla insanın sel, fırtına, orman yangını gibi hava koşullarına bağlı felaketler nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.

İklim mültecisi olarak adlandırılan bu insanların, hukuki açıdan mülteci konumunda da olmadığına dikkati çeken Yanık, şöyle devam etti:

CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu

"Amerika gibi büyük ekonomilerin yardım ve hibe adı altında katliamlara milyarlarca dolar para harcamak yerine kaynaklarını insanlığın yaralarını iyileştirmeye, milyonlarca insanın yaşamını tehdit eden küresel ısınmayla mücadeleye aktarması gerekiyor. Askeri yardımların insani yardımlardan kat be kat fazla olduğu bir dünyada yaşıyoruz ne yazık ki. Eşitsizliklerin, çatışmaların durdurulması için zamanımız yok. Uçakların, yardım adı altında, binlerce çocuğun öldürülmesi için bombalar taşıdığı utanç çağındayız. Dünya müesses nizami dünyanın beşten büyük olduğunu kabul ettiğinde her şey için çok geç olabilir."

Kaynak: AA