2024 Olimpiyatlarına katılımı tartışmaların odağında kalan Tayvanlı kadın boksör Lin Yu-ting, CNA English News'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Lin, Uluslararası Boks Birliği'nin (IBA) 2023 Dünya Şampiyonası'nda kendisini "yanlış" bir cinsiyet testi ve "standart dışı" bir süreçle diskalifiye ettiğini belirterek eleştirilerini dile getirdi.

Salı günü yayınlanan röportajın çevirisine göre, Lin şu ifadeleri kullandı:

‘’Elbette bazı açıklamaları okurken canınız sıkılıyor, ancak tek yapabileceğimiz kendimize ne söylediklerini kontrol edemeyeceğimizi söylemek. Bırakın konuşsunlar ama benim bu konuda vicdanım rahat. Acaba kasıtlı olarak benim peşimden mi geliyorlardı? Kafam karışmıştı. Bu biraz gülünçtü.’’

Geçtiğimiz yıl Cezayirli boksör Imane Khelif ile birlikte Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilen iki kadın boksörden biri olan Lin, bu tartışmanın Paris'teki Olimpiyatlar’a da taşındığını belirtti.

IBA güvenlik genel müdürü Chris Roberts, bu hafta başında düzenlenen bir basın toplantısında, test sonuçlarının açıklanmayacağını söyleyerek "bunun ne anlama geldiğini satır aralarından okuyabilirsiniz" ifadesini kullandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ise bu durumu "kültür savaşı" olarak nitelendirmeyip, Lin ve Khelif'e destek vermeye devam etti.

Lin, CNA English News'e verdiği röportajda, "Bunun muhtemelen görünüşümden kaynaklandığını söyleyebilirim. Bu çok dikkat çekiyor. Bazen tuvalete gittiğimde 'Bu doğru mu' diye soruyorlar. O zaman onlara kadın olduğumu söylüyorum. Muhtemelen boyum ve saç stilimden de kaynaklanıyor. Her zaman olduğum kişi olduğumu söylerdim" dedi.

Lin, boksör kimliğiyle anılmak istediğini vurgulayarak, "Sonuçta ben bir boksörüm. Daha iyi sonuçlar ve daha iyi başarılar peşinde koşmak istiyorum. Performansımı geliştirmeye odaklanmayı tercih ederim. Başkalarının ne dediğini kontrol edemem. Ne de olsa özgür ve demokratik bir toplumda yaşıyoruz. Herkesin konuşma özgürlüğü var. Siz söylemek istediğinizi söyleyebilirsiniz ama ben de ne yapmak istediğime karar verebilirim. Sizin klişelerinize uymak zorunda değilim" şeklinde konuştu.

Lin, perşembe günü Türk boksör Esra Yıldız Kahraman'a karşı aldığı galibiyetle kadınlar 57 kilogram finaline yükseldi. Müsabakanın sonucunun Lin lehine açıklanmasının ardından, Yıldız Kahraman, rakibine saygısını göstermek amacıyla Lin'in ringden ayrılabilmesi için iplerin üzerine oturdu. Ancak Lin ringi terk ettikten sonra, Türk boksör ayağa kalkarak işaret parmaklarını çaprazlayıp "X" işareti yaptı. Bu hareketle, Lin’in iki X kromozomuna sahip olmasına atıfta bulunarak kendisinde böyle bir durumun olmadığını ima ettiği anlaşıldı.

Daha önce, Lin’in Bulgar rakibi Svetlana Staneva, çeyrek finalde mağlup olmasının ardından aynı hareketi yapmıştı. Basına açıklama yapan Lin'in antrenörü Tseng, Esra Yıldız Kahraman’ın antrenörüyle iyi bir arkadaş olduğunu belirterek, Kahraman'ın sonucu tüm saygısıyla kabul ettiğine inandığını ifade etti. Tseng, "Eğer başka türlü düşünseydi, ipe oturmazdı." dedi.

"Bu insanlar 2022'de neredeydi?"

Lin, 2021 Tokyo Olimpiyatları'nda 57 kilogram klasmanında 16. Turda elenmişti. Paris'teki finale yükselirken ise Özbekistan'dan Sitora Turdibekova, Bulgaristan'dan Svetlana Staneva ve Yıldız Kahraman'ı mağlup etti. 28 yaşındaki sporcu, Cumartesi günü Roland-Garros'ta Polonyalı Julia Szeremeta ile altın madalya için karşı karşıya gelecek.

Röportajında, Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmesinin ardından en çok üzüldüğü şeyin "çok çalışmasına rağmen madalyasının elinden alınması" olduğunu belirten Lin, "Bir gelir kaynağının yok olması da önemliydi" dedi. Tayvan, madalya kazanan sporcularına 550 bin Euro ikramiye ve ömür boyu 3 bin 700 Euro maaş ödemesi yapıyor.

Ayrıca, 2022 Asya Oyunları'nda kazandığı altın madalyaya atıfta bulunarak, "Başkalarının ya da nefret edenlerin söylediklerine gelince, gerçekten umurumda değildi. Sonuçta, [2022] Asya Oyunları'ndan sonra bu insanlar neredeydi?" ifadelerini kullandı.

Samsunspor - Başakşehir FK maçının ardından Samsunspor - Başakşehir FK maçının ardından

Öte yandan, Imane Khelif de altın madalya için Cuma günü 66 kilogram klasmanında mücadele edecek.

Kaynak: Haber Merkezi