Haber: Emre Yılmaz
Taşcıer, Resmi Gazete'de yayınlanan tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında geçen yıl aralık ayında belirlenen sabit avro kurunun 2024 yılında da devam edeceğine dair Cumhurbaşkanı Kararına ilişkin konuştu. Taşçıer, “Belirlenen sabit kur ile güncel kurun arasındaki makasın aşırı derecede büyümesi, ilaç firmalarının son derece hayati ilaçları Türkiye'ye göndermemesine neden oluyor" ifadesini kullandı.
Kararın halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini savunan Taşcıer, "Bugün ellerinde reçete, eczane eczane gezerek ilaçlarını bulmaya çalışan vatandaşlarımız, üzülerek ifade ediyorum bu ilaçlara hiç ulaşamaz hale gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Kur farkı nedeniyle birçok ilaç firması Türkiye’ye ilaç getirmek istemiyor
Türkiye’nin ilaç konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu ifade eden Taşçıer, “Kur farkı nedeniyle birçok ilaç firması Türkiye’ye ilaç getirmek istemiyor. Getirenlerde kur farkından dolayı getirmekten ya vazgeçiyor ya da hiç getirmiyor. 2024 yılında hiçbir kur güncellemesi yapmayacağım demek gerçeklikten uzak bir düşüncedir. Birçok kronik rahatsızlığı bulunan hasta ilaç bulmakta büyük problemler yaşayacak. AK Parti’nin 21 yıllık kötü ekonomi politikasının bedelini vatandaş sağlığı ile ödeyecek” diye konuştu.
İlaç kıtlığından dolayı çok ciddi sağlık problemleri Türkiye’yi beklediğini ekleyen Taşçıer, “31 Mart’tan sonra önümüzdeki 5 yılda ekonomi ciddi şekilde ağırlaşacak. İlaca ulaşımda daha ciddi sıkıntılar yaşanacağı çok net” dedi.
Türkiye'nin ilaçta bir kriz döngüsünün içinde kaldığını öne süren Gamze Taşcıer, şunları kaydetti:
"Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte ilaçlar için belirlenen avro kurunda 2024 yılı boyunca bir güncellemeye gidilmeyeceği ilan edilmiş oldu. İktidarın ülkemizi içerisine sürüklediği ekonomik kriz ve Türk lirasının aralıksız değer kaybı nedeniyle sabit kur belirlemesi aralık ayında gerçekleştirilmişti ve 1 Avro 17,54 lira olarak belirlenmişti. Bugün bir avro 33,64 lirayken belirlenen sabit kur bunun ancak yüzde 52'sine denk geliyor. Belirlenen sabit kur ile güncel kurun arasındaki makasın aşırı derecede büyümesi, ilaç firmalarının son derece hayati ilaçları Türkiye'ye göndermemesine neden oluyor. Yıllardır belli dönemlerde doruğa ulaşan ama hiç bitmeyen ilaç bulamama krizinin sebebi işte budur."