Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüdüğü 2023 yılında tarım sektörü yüzde 0,2 küçüldü. Tarım sektörü son üç yılın ikisinde negatif büyüme kaydetti. Türkiye ekonomisi büyürken tarımın neden küçüldüğünü Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş değerlendirdi. Demirtaş’ın açıklamaları şu şekilde:
Son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikalar sebebiyle çiftçilerin üretmekte zorlandıklarını hatta üretemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Demirtaş, “Tarımda küçülmede öncelikli etken geçimini tarımla sağlayan vatandaşlarımız tarım yapmaktan, üretmekten son yıllarda vazgeçmiş olmasıdır. Tarımda üretimin düşmesinin başlıca sebebi ise uygulanan yanlış tarım politikalarıdır. Örnek verecek olursak hasat zamanında ithalat yapılıyor. Devlet bir malın fiyatı arttığı zaman hemen ithalata yöneliyor. Çiftçimizin başta mazot, gübre gibi birçok tarımsal girdisi bulunuyor. Bu tarımsal girdileri üst üste koyduğunuz zaman çiftçi işin içinden çıkamıyor ve üretmekten vazgeçiyor.” dedi.
Türkiye’de 4 milyon hektar arazi boş
Tarımda üretimin devamlılığı için devletin üretim yapmayan çiftçiye uyguladığı bütün yaptırımların sonuçsuz kaldığını söyleyen Demirtaş, “Türkiye’de 4 milyon hektara yakın arazi boş durumda. Boş durumda kalmasını engellemek için bir takım maddeler var ancak önüne geçilemiyor. Çiftçi arazisini boş bırakamaz. Çiftçi önce devlet tarafından uyarılır daha sonra destekler verilmez en sonunda devlet araziyi bir başkasına kiralar ve mal sahibine kirasını öder. Çiftçi son yıllarda gerçekten zor durumda. Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu zamana kadar mazota gelen zam yüzde 75. ÇKS’deki çiftçi sayısı her geçen yıl düşüyor. Çiftçilerin birçoğu zamanında ödenmeyen, yeterli olmayan destekler yüzünden ÇKS’den de çıkmak zorunda kaldı.” diye konuştu.
Çiftçi maliyetin altında ürün satmak zorunda kalıyor
Avrupa’da yaşanan çiftçi protestolarını hakkında açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Avrupa’da Fransa’dan başlayan eylemlerle birlikte çiftçiler yeni ek bütçe aldılar. İnsanlar isterse haklarını elde edebiliyor. Bizim ülkemizin çiftçisi bu tarz protestolar yapmıyor diye iktidardakiler çiftçinin içinde olduğu durumdan haberdar değiller mi? Üreticiler bazı durumlarda ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.
Tarımda küçülme tüketiciyi de olumsuz etkiliyor
Tarımda yaşanan küçülmeden hem üreticinin hem de tüketicinin zararlı çıktığını söyleyen Demirtaş, “Tarımda olan küçülmeden zararlı çıkan sadece üretici değil tüketici de oluyor. Dalında 5 lira olan bir ürün markette 25 liraya satılıyor. Tarımda küçülme fiyatlara yansıyacaktır bundan da en zararlı tüketici çıkacaktır.” dedi.