Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin taraf olduğu Bern (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) ve Barcelona (Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması) sözleşmeleri bünyesinde, nesilleri tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta-İribaş deniz kaplumbağası, Chelonia mydas-Yeşil deniz kaplumbağası) korunmasına yönelik çalışmalar yapıyor.
Kurumun, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yaptığı işbirliği sonucu, yüz binlerce deniz kaplumbağası yavrusu mavi sularla buluşturuldu.
Konuya yönelik X sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deniz kaplumbağası yavrularını mavi sularla buluşturmaya ve nesillerini korumayı sürdürdüklerini açıklayarak, şunları dile getirdi:
"Geçtiğimiz yıl yaklaşık 666 bin yavru kaplumbağayı sahillerimizden denize uğurlamıştık. Bu yıl da yavruları suya kavuşturmaya devam ediyoruz. Nesilleri artsın, çoğalsın, kumsallarımızdan eksik olmasın."
Yuvalama sezonu boyunca personel ve gönüllüler çalışıyor
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, göçmen olan deniz kaplumbağaları, her yıl 15 Mayıs-15 Eylül tarihlerinde Türkiye kumsallarına geliyor ve geceleri sadece dişileri yumurtalarını bırakmak için sahillere çıkıyor. Yuvalama sezonu süresince söz konusu alanlarda DKMP Genel Müdürlüğü personeli ve gönüllüler yuva koruma ve takip çalışmaları yapıyor.
Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için belirlenen 20 önemli alandan 14'ü DKMP Genel Müdürlüğünce korunuyor. Alınan tedbirlerle her yıl denizle buluşturulan kaplumbağa sayısı artış gösteriyor.
Geçen yıl 665 bin 696 deniz kaplumbağası Türkiye sahillerinden denize kavuştu
2022'de kaplumbağa kumsallarında yumurtalardan 335 bin 216 caretta caretta ve 330 bin 480 yeşil kaplumbağa yavrusu olmak üzere toplam 665 bin 696 deniz kaplumbağası Türkiye sahillerinden denize kavuştu.
Bu yıl ise her yıl olduğu gibi mayıs ortalarında başlayan yumurtalardan yavru çıkışlarının eylül ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.
Verici takılan kaplumbağalardan biri Kuzey Afrika'ya kadar gitti
Koruma çalışmalarının dışında beslenme, kışlama alanları gibi bilgilerin belirlenmesi için deniz kaplumbağalarına uydu vericiler takılarak, bu canlılar takibe alınıyor.
Yapılan çalışmalar bünyesinde 2010'dan bu yana toplam 51 kaplumbağaya verici takıldı. Halihazırda veri alınan 7 kaplumbağadan birinin Akyatan'dan Kuzey Afrika'ya kadar gittiği tespit edildi. İzlenen kaplumbağalara Bodrum, Karya, Dalyan, Fethiye ve Dolunay gibi isimler verildi.
DKMP Genel Müdürlüğü, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının bulunduğu Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay valiliklerine genelge gönderdi. Nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının göç ederek kendi besinlerini bulabildikleri hatırlatılan genelgede, bahsedilen canlıların elle beslenmesinin ve bu amaçla turistik tur düzenlenmesinin önüne geçilmesi istendi.
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından sahillerde, yuvalara kum altı ve kum üstü kafesleme çalışmaları yapılıyor ve su altında kalan kafesler daha kuru kumul ortamlara taşınıyor.
Nesilleri tehlike altında olan ve çevre kirliliği, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi pek çok tehditle karşı karşıya kalan deniz kaplumbağaları için yapılan koruma çalışmaları, bu türlerin neslinin devamı için büyük önem arz ediyor.