Tarık Ziya Ekinci kimdir? Tarık Ziya Ekinci nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının cevabı merak ediliyor. Arama motorlarında Tarık Ziya Ekinci aratılıyor. Tarık Ziya Ekinci kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor.

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

Tarık Ziya Ekinci, 1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. Ortaokulu ve liseyi Diyarbakır’da okuyan Ekinci, 1949'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1957 yılında iç hastalıklarda uzman hekim olarak Diyarbakır’a yerleşti.

Diyarbakır-Mardin-Siirt Tabip Odası başkanlığı görevini üç dönem boyunca sürdürdü. 1958-1980 yılları arasında Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Kongresi'nde bölge hekimlerini temsil etti. Bir dönem de bu konseyde Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği görevini yaptı.

Ekinci, mesleğinin dışında siyaset ile de ilgilendi. 1957'de CHP'de, 1960'tan sonra da Türkiye İşçi Partisi'nde siyaset yaptı. Yön Dergisi’nin Sosyalist manifestosunu imzaladı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni kurdu ve Diyarbakır Şubesi'nde başkanlık yaptı. 1965 yılına gelindiğinde Türkiye İşçi Partisi'nden Diyarbakır Milletvekili oldu.

Ekinci, 12 Mart Muhtırası sonrası Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde "Kürtçülük ve komünizm propagandası" suçlamasıyla nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül döneminde 5 kez tutuklandı. Kısa bir süre özgür kalınca yurt dışına çıktı. 1989’a kadar Paris’te doktorluk yaptı. Ardından Türkiye'ye tekrar döndü.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Akademik Siyasi Danışma Kurulu üyeliği yapan Ekinci, en son Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu'nda yer aldı.

Taraftarium24 | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle Taraftarium24 | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle

Ekinci, 2024 yılında 99 yaşında hayatını kaybetti. 

Kaynak: Haber merkezi