Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın haberine göre, hükümet üyeleri, sokak köpeklerine yönelik şikayetlerin arttığı, sayılarının 5 milyonu geçtiği, yapılan hesaplamalara göre yakın zamanda rakamın 10 milyona ulaşacağını dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde, “Bu konunun takipçisiyim. Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz” sözleri, çalışmaları hızlandırdı.

Komisyon kuruldu

Yıllarca ilgili bakanlık sorunu yaşanan sokak köpekleri konusunda, Hayvan Hakları Yasası’nın uygulayıcısı konumunda olan Tarım Bakanlığı’nın yeni bir plan hazırladığı öğrenildi. Bugüne kadar, belediyelerin sorumluluğunda olan sokak köpekleri ve barınaklar konusunda, bakanlığın yeni bütçe hazırladığı dile getiriliyor. Oldukça maliyetli olan bu çalışma için bakanlık bünyesinde ilgili bakanlıkların temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon kuruldu; dünya örnekleri incelendi.

Seçenekler neler?

Toplantılarda, ilçeler bazında belli yerlerde toplanma merkezleri ve barınaklar oluşturulması dile getirildi. Öncelikle kısırlaştırma, sağlıksız hayvanların ise uyutulması önerileri değerlendiriliyor. Belediyelerle koordinasyon içinde hayvan hastanesi ve toplanma merkezleri kurulacağı belirtildi. Tarım Bakanlığı’nın boş arazileri bu iş için ayıracağı ve yeni barınaklar kurulacağı ifade edildi.  Sokak köpeklerinin nasıl toplanacağı, veteriner fakültelerinin de devreye sokularak destek alınması gibi konular tartışılıyor.

Yasa uygulanmıyor

Mücadelenin yüksek maliyeti olması, belediyelerin yeterli bütçe ayırmaması, gönüllü barınakları dışındaki barınakların çok kötü koşullar içermesi, TBMM’de yasalaştırılan Hayvan Hakları Yasası’nın uygulanmaması, çip uygulamasının hayata geçirilmemesi, hayvanlarını sokağa bırakan sahiplere ceza verilmemesi gibi ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

Saldırılar arttı

Şehir merkezlerinde çeteleşen köpek sürülerinin saldırganlığı sorunu herkes tarafından kabul edilirken hayvanseverler, ilgili yasanın uygulanmamasının sorunu bu noktaya getirdiğini savunuyorlar. Avrupa ülkelerinde sahipli hayvanları sokağa bırakmanın cezasının 10 bin euro ile 30 bin euro arasında değiştiğini, çipsiz köpek bulunmadığı için takibin iyi yapıldığını dile getiriyorlar.

Cezalar arttırılmalı

Sahipli hayvanların kısırlaştırması, doğan yavruların kayıt altına alınması, internetten satışa izin verilmemesi, yazlık eğlence diye alınan yavruların sokağa atılmaması gibi konular gündeme getiriliyor. Avrupa ülkelerinin bu sorunu çözmelerinin en az 10 yıl sürdüğü, kısırlaştırma ve uyutma yoluna gidildiği aktarılıyor.

Editör: Selim Ercan