Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nde 33 kişinin şeriatçı grup tarafından yakılarak katledilmesine dair firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karakaş hakkında devam eden davanın duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Davanın bugüne kadar uzatılmış olması 2 Temmuz'da dolan 30 yıllık ‘zaman aşımı’nın beklenmesiyle davayı düşürme çabası olarak yorumlanıyor. Nitekim savcılığın bugünkü duruşmada "zaman aşımından davayı düşürme" talebinde bulunabileceği belirtiliyor.
AKP’li isimlerden oluşması dikkat çekiyor
Ancak müşteki avukatları Sivas Katliamı'nın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve zaman aşımının bu davada uygulanamayacağını vurguluyor. Mahkemenin bu duruşmada zaman aşımının uygulanıp uygulanmayacağına karar vermesi bekleniyor.
Duruşmada sanıkları temsil eden avukatların AKP'li isimlerden oluşmasıysa dikkat çekiyor:
Av. Bülent Tüfekçi - Eski Bakan
Av. Halil Ürün - RP kayıp trilyon davası sanığı, AKP Afyon Milletvekili
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı
Av. Suat Altınsoy - Eski AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı
Av. Ali Aşlık - Eski AKP İzmir İl Başkanı ve 24. dönem milletvekili
Av. Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı
Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi
Av. Faruk Gökkuş - AKP Kâğıthane İlçe Başkanı
Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi
Av. Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı
“Karamollaoğlu belediye önüne taşları getiren kişidir”
Duruşmada söz alan Madımak Oteli'nde katledilen Gülsüm Karababa'nın ağabeyi Hüseyin Karababa dönemin belediye başkanı Temel Karamollaoğlu'nun, dönemin valisinin, ordu komutanlarının, emniyet müdürünün mahkemede dinlenmesi gerektiğini söyledi. Karababa "Karamollaoğlu belediye önüne taşları getiren kişidir. Burada katliamı basitleştirmesinler. Karamollaoğlu buraya ifadeye çağrılmadığı sürece Türkiye karanlıkta kalacaktır" dedi.
Avukatlardan hakime: Zaman aşımına ne ara karar verdiniz?
Dava avukatları hakime "Mahkemenin tutanaklarında 2 Temmuz 2023'te 30 yıl dolduğu için zaman aşımı olacak yazmışsınız. Zaman aşımına ne ara karar verdiniz?" diyerek tepki gösterdi.
Avukat Sarıhan: Sanıklar örgütlü bir şekilde kaçırıldı
Dava avukatlarından Şenal Sarıhan ise mahkeme heyetine şunları söyledi:
"İnsanlığa karşı işlenen suçlardan zaman aşımı olmaz. 30 yıldır sanık sandalyelerinin boş kaldığı bir dava sürecine tanık olduk. 30 yıldır buradayım. 30 yıldır davaya bakıyorum. Mahkeme dosyasında ne zaman karar verdiniz zaman aşımına? Sanıkların yargılanması için her türlü veri ve belge var. Zaman aşımını nasıl ifade edersiniz karar içinde? Burada bu kadar insanın içi titriyor zaman aşımı olacak mı diye. Buna ne hakkınız var? 2011 yılında sanıkların teslim edilmesi için Almanya'dan talepte bulundunuz. Suçsuz olsalar talep edilir miydi?
Önemli karar verilecek
“Mahkeme açıkça insanlığa karşı işlenen suçu geçmiş duruşmalarda dile getirmiş oldu aslında. 38 kişi hakkında idam cezası verildi geçmişte. 1994'te 15 kişi tahliye edilmişti, hepsi yurt dışında şu anda. Bunlar örgütlü bir biçimde kaçırıldılar, yurt dışına çıkmak kolay değil. Ortada örgütlü bir eylem var. Tarihin bir aynası var ve biz her gün buraya bakacağız. Sayın hakim, bugün önemli bir karar vereceksiniz. O gün aynaya bakınca ne göreceksiniz?"