Kuzey Makedonya merkezli sivil toplum kuruluşu Legis, 15 Şubat’ta Kuzey Makedonya sınırında yarı çıplak bir şekilde yürüyen göçmenlerin görüntülerini paylaştı. Videodaki Suriye ve Bangladeş uyruklu 70’ten fazla düzensiz göçmenin, fiziksel şiddete maruz kalıp soyularak Kuzey Makedonya’ya geri itildiği iddia edildi.

Legis, söz konusu görüntülerin şubat ayı başında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen ve 'göçmen kaçakçılığı, geri kabul, düzensiz göçmen barındırma kapasitesi ve sınır yönetimi' gibi meselelerin ele alındığı AB-Sırbistan görüşmelerinden birkaç gün sonrasına ait olduğunu kaydetti.

Legis Başkanı Yasmin Recepi, görüntülerin Sırbistan sınırına yakın bölgede yaşayan bir bölge sakini tarafından kaydedildiğini aktardı. Recepi, Sırbistan polisi tarafından dövülen, soyulan ve elbiseleri alınan göçmenlerin 9 Şubat tarihi itibarıyla geri Kuzey Makedonya’nın Loyane köyüne gelmeye başladıklarını açıkladı. Recepi, Sırbistan polisinin uygulamalarının Legis’in saha çalışmaları boyunca şimdiye kadar gördüğü en aşağılayıcı ve insanlık dışı muamele olduğunu vurguladı.

Sosyal medyada yayılan videonun ardından Sırbistan ve Kuzey Makedonya polis teşkilatları, olay hakkında inceleme başlattı. Sırbistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, düzensiz göçmenlere insanlık dışı muamele suçlamalarını reddetti.

Kaynak: Haber merkezi