BBC News'e göre, Amerikan askerlerinin öldürülmesi neredeyse kaçınılmazdı. ABD'li yetkililere göre, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı savaşının başlamasından bu yana, Hamas'ın İsrail'deki 7 Ekim'deki saldırılarına yanıt olarak Irak ve Suriye'deki ABD üslerine 150'den fazla saldırı düzenlendi.

Başkan Biden, Ürdün-Suriye sınırı yakınındaki bir üste yapılan ve üç ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan son saldırıyla ilgili olarak Suriye ve Irak'taki "İran destekli radikal militan grupları" suçladı ve saldırının karşılıksız kalmayacağını söyledi. 

Amerika'nın tepkisi nasıl olacak?

Şimdi dikkatler bu tepkinin nasıl olacağı üzerinde. Amerikan kuvvetleri şu ana kadar Irak ve Suriye'de sınırlı misilleme saldırıları gerçekleştirdi ancak saldırıları durduramadı.

Bu dramatik gelişme, Gazze'deki savaşın ortasında şiddetin Orta Doğu'ya nasıl yayıldığını gösteriyor. Irak ve Suriye'deki saldırıların yanı sıra Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari gemileri de hedef alması ABD, İngiltere ve diğer ülkelerin misilleme saldırılarına yol açtı.

ABD, Kızıldeniz'de Husilere ait gemisavar füzesini vurduğunu duyurdu ABD, Kızıldeniz'de Husilere ait gemisavar füzesini vurduğunu duyurdu

Lübnan'da Hizbullah neredeyse her gün İsrail'in kuzeyindeki mevzilere saldırıyor. Bütün bu oyuncular, bir kısmı "Direniş Ekseni" olarak adlandırılan İran tarafından destekleniyor.

Dünyanın ilk ekmeği, THY’nin New York uçuşunda ikram edilecek Dünyanın ilk ekmeği, THY’nin New York uçuşunda ikram edilecek

İran, Ürdün'deki saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı. Bu arada Başkan Biden, güçlü bir tepki verme baskısıyla karşı karşıya kalacak ve Cumhuriyetçi eleştirmenlerinden bazıları şimdiden İran'a saldırı çağrısında bulunuyor.

Senatör Lindsey Graham, "İran'ı hemen vurun. Onları sert bir şekilde vurun" dedi. Beyaz Saray bölgede daha geniş bir çatışmayı önlemeye çalıştığı için bu pek olası değil. Öngörülemeyen sonuçlara yol açabilecek büyük bir askeri tepki, Başkan Biden'ın ne pahasına olursa olsun kaçınmak istediği bir şey.

Ürdün'deki İHA saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü Ürdün'deki İHA saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü

Saldırı hakkında şu ana kadar bildiklerimiz

ABD üssüne yapılan saldırının ardından ayrıntılar hâlâ ortaya çıkıyor ancak şu ana kadar bildiklerimiz şunlar:

Saldırı, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın, Tower 22 olarak bilinen bir ABD üssünü hedef aldı.

Drone'un üssün yaşam alanlarını vurduğu düşünülüyor.

ABD'li yetkililer, üç ABD askerinin öldürüldüğünü ve en az 34 askerin olası travmatik beyin yaralanmaları açısından değerlendirildiğini söyledi.

ABD saldırıdan İran destekli askeri grupları sorumlu tutuyor. İran iddiaları reddetti.

İran: ABD kuvvetlerine yapılan saldırıyla bağlantımız yok İran: ABD kuvvetlerine yapılan saldırıyla bağlantımız yok

Kaynak: Elipshaber Dış Haberler-Halide Tonga