Haber: Selim Ercan
14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı ‘değişim’ tartışmaları devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs seçiminin ardından Partisinin MYK’sını değiştirdi. Kurultay sürecinin başladığı CHP’de Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini belirterek, Bolu’dan Ankara’ya 10 gün süren bir yürüyüş yaptı. Kesin ihraç talebiyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Özcan’ın 20 Temmuz’da savunma yapacağı belirtiliyor.
Öte yandan, seçimlerin kaybedilmesinden sonra CHP Genel Merkezi’nden değişim açıklamaları ile yerel seçim mesajları gelmeye devam ediyor. ‘Büyük değişimi hep birlikte sağlayacağız’ diyen CHP’de süreç ise delegeler tarafından belirlenecek. CHP, yerel seçimde altılı masa ile birlikte kazandığı 25 milyon seçmeni 35 milyona çıkarmak için çaba gösterecek.
CHP’de yaşanan ‘değişim’ tartışmalarını 50. Hükümet döneminde Devlet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile CHP’den uzun dönem boyunca Mersin Milletvekilliği yapan Fikri Sağlar’a sorduk. SHP'de çok genç yaşta genel sekreterlik görevini üstlenen Eski Bakan Sağlar’ın verdiği cevap şöyle:
“CHP kendi ilkelerine dönmek zorunda”
“Evet değişim isimle değil, zihniyetle olur. CHP kendi ilkelerine dönmek zorundadır. Kurumsal Kimliğini öne çıkarmalıdır. Kılıçdaroğlu’nun tasarladığı değişim, CHP’yi Atatürk’ün kurduğu parti olmaktan çıkardığı, sol ilkelerden uzaklaştırdığı, evrensel hak, özgürlük ve dayanışma ideallerini unutturduğu bir noktaya taşımıştır. Bu durum CHP’yi sağcılaştırmış, Kürt ve Alevi sorunlarını çözmekten, ülkede barışı istemekten uzaklaştırmıştır.
“CHP içinde demokrasi, hukuk ve dayanışma yok edilmiştir”
Çünkü CHP içinde demokrasi, hukuk ve dayanışma yok edilmiştir. Tekrarlıyorum; CHP değişirse Türkiye’de değişir. Değişim önce CHP’de başlamalı. Çağdaş, laik ve demokratik bir ülke olabilmek için CHP, gerçek misyonu ve vizyonuna geri dönmelidir. Bugüne uygun yapısal değişimler gerçekleştirilmeli, ‘Üyeler’ ön plana çıkarılmalı, İlçe, il yönetimleri yerel, Genel Başkan ise tüm CHP üyeleriyle seçilmelidir.
“Genel Başkan partinin tek hâkimi değildir”
Belediye Başkan adayları, milletvekilleri adayları ve il genel meclis üyeleri adaylarını o ilin tüm üyeleri seçmelidir. Delegelik sistemine son verilmelidir. Güçlü genel sekreterlik oluşturulmalı. Partide söz ve karar hakkı üyelerde olmalıdır. PM ise üyelerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak politikayı belirler, MYK da o politikayı uygular. Genel Başkan partinin tek hâkimi değildir.
“SHP yapısı CHP’de uygulanmalı”
Bu yapı SHP tüzüğünde vardı ve uygulandı. Böylece 5 yıl içinde hem yerel iktidar hem de genelde iktidar ortağı olundu. Başarının gelmesi için bu yapının bugün de CHP’de uygulanması sağlanmalıdır.
“Kemal Kılıçdaroğlu artık istifa etmeli”
Tekrarlayalım; ‘CHP değişirse, Türkiye değişir!’ Türkiye daha fazla yorulmamalı, Kemal Kılıçdaroğlu artık istifa etmeli. CHP’nin yeni kurultayına Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında gidilmemeli.”