Sözcü'de yer alan habere göre, 2010’da siyaset sahnesinden çekilen Sosyal Demokrat Halkçı Parti, kısa adıyla SHP 14 yıl sonra yeniden kuruldu. SHP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘faaliyette olan siyasi partiler’ listesinde yer aldı.

Yargıtay sitesindeki bilgilere göre SHP’nin ana merkezi Ankara’da Kızılay Karanfil Sokak’ta görünüyor. 

Yavaş’tan parti yönetimine eleştiri Yavaş’tan parti yönetimine eleştiri

SHP’nin yeniden kurulmasıyla gözler Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı ve şunları söyledi:

“SHP'yi yeniden hayata geçireceğim söyleniyor. Bıktım bu yalanlardan. SHP ile benim hiçbir ilgim yok. Öyle bir parti var mı, yok mu, onu bile bilmiyorum. Akıl mantık alacak bir şey değil.”

SHP’nin son genel başkanı Murat Karayalçın ise şu açıklamayı yaptı: SHP'nin tekrar kurulduğunun söylenebilmesi için, o dönemde CHP ile birleşmeye karar veren ve bir anlamda SHP'yi kapatan son yönetimin açma kararı vermesi gerekir. SHP'nin isminden yararlanmak isteyen birileri bir girişimde bulunmuş, öyle görünüyor. Kim olduklarını bilmiyorum. Biz CHP olarak iktidara yürüyoruz. Yeni bir bölünmeye asla fırsat vermemeliyiz." dedi.

Partiye dair ilk bilgiler

Yeni kurulan SHP’nin 32 kişilik kurucu listesi de yayınlandı. Sözcü olarak ulaştığımız kurucular ise partiye dair yeni bilgileri ilk kez paylaştı.

Kurucuların aktardığı bilgilere göre partinin kuruluşu için karar kısa bir süre önce verildi. Nisan-Mayıs ayında son olarak kararlaştırılan kuruluş için 1,5 - 2 ay öncesinde dilekçe verildi. 

"Önemli bir kısmımız Kılıçdaroğlu'na yapılanları hazmedemedi"

Partinin politik çizgisinin de beklendiği üzere CHP’ye yakın olması bekleniyor. En çarpıcı durum ise partinin kurulma amacı ve bu kişilerin harekete geçme amacı olarak CHP’de yaşananları göstermesi. Konuştuğumuz bir kurucu, “Kendimizi solda görüyoruz. Önemli bir kısmımız Kılıçdaroğlu’na yapılanları hazmedemediği ve buna karşı çıktığı için böyle bir yola girdik” dedi.

Kurucular arasında sanatla ilgilenen isimler de var, 30 yaşından küçük gençler de. Kurucuların önemli bir kısmı eski CHP’li veya partiye yakın isimler. 

Kuruluş İstanbul'da

Kuruluşun çok yakın bir zamanda bir basın toplantısıyla duyurulması bekleniyor. Bunun için yer bakılıyor. Yüksek ihtimalle kuruluş toplantısı İstanbul’da bir otelde yapılacak.

Kaynak: Haber Merkezi