TBMM Genel Kurulunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlandı. Görüşülen torba yasanın 11. ve 12. maddeleri, kamu sendikalarının tepkisini çekti. Söz konusu maddeler, sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmeleri için yüzde 2 baraj şartı getiriyor. Sendikalar tarafından ‘sendikal örgütlenmeyi engellemek’ olarak nitelendirilen baraj şartına ilişkin görüşlerini aktaran Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, “Sadece sağlık kolunda barajı geçemeyen 40 sendika var” dedi.

Konu hakkında Anayasa Mahkemesi’nden bir karar çıktığını fakat gerekçeli kararın henüz yayımlanmadığını açıklayan Aras, “Anayasa mahkemesi o gün 28 madde görüştü, bunun 14 maddesinin açıklamasını yaptı. Ama yüzde 2 barajı konusundaki maddenin resmi açıklaması gelmedi. Bunun bekletildiğini düşünüyoruz. Şu an yüzlerce sendika bu durumdan mağdur” ifadelerini kullandı.

“Sağlık kolunda barajı geçemeyen 40 sendika var”

Yüzde 2 baraj şartının daha öncesinde yüzde 1 olarak çıkarıldığını ve Danıştay’ın bunu oy birliğiyle iptal ettiğini hatırlatan Aras, “Bu tamamen küçük sendikaları yok etmek ve yandaş sendikaların büyümesine katkı sağlamak için ortaya çıkarılmış bir sistem” dedi.

Aras, “Hukukun önünde hiçbir şey duramaz. Bu hukuksuzluğa da Anayasa Mahkemesi ‘dur’ dedi. Henüz gerekçeli karar gelmedi. Bizim burada geriye dönük bir başvurumuz da var. 1 Ocak 2023’ten itibaren bundan etkilenen üyelerin ücretlerini geri almalarını da talep ediyoruz. Çünkü burada bir hak kaybı var” diye ekledi.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan buğday ve arpada rekolte tahmini TZOB Başkanı Bayraktar'dan buğday ve arpada rekolte tahmini

Herkesin kendi iradesiyle bir sendikaya üye olabilmesi gerektiğini dile getiren Aras, “Üye, yüzde 2 barajını geçemediği için toplu sözleşmeden doğan hakkını alamıyorsa burada bir yanlışlık vardır. Bir ayrımcılık yapılıyor. Sendika hak arama yeridir, ama hak arayan sendikaların önü kanunla kesiliyor. Bu, özgürce yaşanan bir hukuk devletinde olmaması gereken bir şeydir” şeklinde konuştu.

“Sendika üyesi olmak, toplu sözleşme ikramiyesi almak için yeterli”

KESK Toplu İş Sözleşmeleri Hukuk Sekreteri Bahadır Berdicioğlu ise, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’na değindi. Berdicioğlu, “4688’e göre sendika üyesi olmak, toplu sözleşme ikramiyesi almak için yeterli” dedi.

Sendikal örgütlenmenin önündeki her türlü engelin kaldırılması için mücadele eden bir konfederasyon olduklarını ifade eden Berdicioğlu, “Daha önce yüzde 1 barajı getirilmişti. Biz buna refleks göstererek dava açmıştık. Yüzde 1 iptal olunca, yüzde 2’yi çıkardılar. Yüzde 2’nin altında kalanlara toplu iş sözleşmesi ikramiyesi değil, desteği gibi bir ifade kullanıldı. Buna ilişkin bir dava açıldı. Anayasa Mahkemesi de bunu eşitlik ilkesi açısından doğru bulmadı ve iptal etti” diye konuştu.

Bir sendikaya üye olmanın yeterli olduğunu belirten Berdicioğlu, “Yüzde 2 sınırını geçen sendikalara üye olan bir kamu emekçisinin aldığı ikramiyeyi, yüzde 2’nin altında kalan sendikaların da alması gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Betül Vural