Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte AK Parti ve MHP, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aileyle ilgili düzenleme yapan Anayasa değişikliğini Meclis’e sunacak. Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğinin siyaseti yeniden şekillendireceği ve ileriye dönük yeni ittifakların yapılabileceği belirtiliyor. Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan Anaya değişikliğinin merkez sağ kökenli partiler ile AK Parti arasında temas kurulması imkânını doğuracağı, CHP ile HDP’nin baş başa kalacağı konuşuluyor. Söz konusu gelişmelerle TBMM’de başörtüsü ittifakının kurulabileceği iddia ediliyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Meclis’te yeni ittifak doğuyor” başlıklı yazısında, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakının kazandığını, Meclis’te çoğunluğu elde ettiğini hatırlattı. Seçimlerin ardından Millet İttifakında tartışmaların yaşandığına işaret eden Abdulkadir Selvi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ‘gizli’ protokol yapıldığına değindi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni ittifakların doğduğunu söyleyen Selvi’nin yazısından ilgili kısım şöyle:

“DEVA, Gelecek, DP ve Saadet Partisi’ne verilen 39 milletvekilliği CHP’de kıyametin kopmasına neden oldu. Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu ise CHP’lilerin tüylerini diken diken eden açıklamalar yaptılar.

Kimi “En son tercihim seçime CHP listelerinden girmekti” dedi. Meral Akşener, “CHP’den 15 milletvekilliği istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır” diye konuştu. Temel Karamollaoğlu, “CHP’nin aldığı yüzde 25 oyun en az yüzde 7 ya da 8’i CHP dışından gelmiştir” çıkışını yaptı. Ali Babacan ise, “CHP kendi başına seçime girse kazanması mümkün mü ya? Siz hayal mi görüyorsunuz?” diye konuştu.

Başörtüsü ittifakı

Ama ben bugün başka bir ittifaktan söz edeceğim.

Bu ittifak ne milletvekili pazarlığına dayanıyor ne de belediye başkanlığı hesabına.

Bu ittifakın adı, “başörtüsü ittifakı”.

Meclis açılınca AK Parti ve MHP başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aileyle ilgili düzenleme yapan Anayasa değişikliğini Meclis’e sunacak

Referandumlu mu referandumsuz mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğinin yerel seçimlerden önce Meclis’ten geçmesini istiyor. Anayasa değişikliği 360’ın üzerinde bir sayıyla geçerse referanduma gidecek. Eğer 400’ün üzerinde bir sayıyla kabul edilirse referanduma gerek kalmayacak.

Başörtüsü düzenlemesini Kılıçdaroğlu gündeme getirmiş, CHP Meclis’e bir kanun teklifi sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da el yükseltip Anayasa değişikliği için harekete geçmişti.

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğine CHP’nin destek vermesi beklenmiyor. Yeşil Sol Parti ve TİP’in de hayır oyu kullanması bekleniyor.

‘Evet’ diyeceklerin oranı

Ancak AK Parti, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti ve DSP firesiz oy verdikleri takdirde 401’e ulaşıyor. Böylece Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden Meclis’ten geçmesi imkânı doğuyor. Ama referandum aralığında geçerse, o zaman millete gidilir. Söz konusu başörtüsü olunca muhafazakâr tabanda güçlü bir ittifak sağlanır.

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği siyaseti yeniden şekillendirecek. Belki ileriye dönük yeni ittifakların temelini atacak. Merkez sağ kökenli partiler ile AK Parti arasında temas kurulması imkânını doğuracak.

Bu aynı zamanda CHP ile HDP’nin baş başa kalması anlamına gelecek.

Bu gelişme Meclis’te başörtüsü ittifakının kurulmasını sağlayacak.”

Bu yazı hürriyet.com.tr adresinden alınmıştır.