En düşük emekli maaşının artırılması gündemde yerini koruyor. Hükümet en düşük emekli aylığında artış düzenlemesi için çalışmalarına devam ediyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün kaleme aldığı “MİT, Suriye’de Türk bayrağını indirenleri tek tek yakaladı” başlıklı yazıda emeklilerin maaşlarına değindi. Abdulkadir Selvi, “Toplumun en sıkıntılı kesimini emeklilerimiz oluşturuyor. Asgari ücretlilerin durumu da onlardan az değil. Gerçekten büyük sıkıntı çekiyorlar. Emekliler tepkilerini yerel seçimlerde sandıkta gösterdiler. AK Parti’nin seçmen tabanını emekliler ve asgari ücretliler başta olmak üzere dar gelirliler ile orta direk oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.
Selvi, şunları aktardı:
“Emekliler aynı zamanda siyasi istikrarın da sigortası. Çünkü Türkiye’nin geçmişte yaşadığı zorlukları bildiği için bugünün kıymetini biliyorlar. Fakat geçim sıkıntısı nedeniyle duygusal bir kopuş yaşıyorlar. 15 milyon 950 bin emeklimiz var. Birçok ülkenin nüfusundan fazlalar. Haliyle hepsi seçmen. Emeklilerin sıkıntısı dikkate alınmayacak gibi değil.
Kök maaş sıkıntısı
Emeklilerin hem maaşları düşük hem de maaşların hesaplanmasından kaynaklanan bir sıkıntı var. ‘Kök maaş’ deniliyor. 2008 yılında yapılan bir yasal düzenleme nedeniyle emeklilerin maaşlarının hesaplanması, emeklinin aleyhine olmak üzere tersine dönmüş durumda. Bu sistemin kökten değişip kök maaş sorununun çözülmesi gerekiyor.
Seyyanen zam var
EYT’lilerin sisteme dahil olmasıyla birlikte 15 milyon 950 bin emeklinin içinde 10 bin TL alanların sayısı 3 milyon 800 bin. Bunların bir kısmı kök maaşı 10 bin liranın altında olduğu halde seyyanen yapılan artış nedeniyle 10 bin lira alabiliyorlar. Ama hesaplama aldıkları kök maaşa göre yapılacağı için, yüzde 24.73’lük enflasyon artışı ile birlikte 10 bin lira alanların sayısı 1 milyon 800 bine düşecek. Yani 1 milyon 800 bin kişi 10 bin liranın altında maaş alacak. Bu demektir ki, zamdan yararlanamayacaklar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın bu konuda bir çalışma yaptığı ortaya çıktı.
3 alternatif
Bakan Vedat Işıkhan’ın çalışması 3 alternatiften oluşuyor.
1- 11 bin 500 TL’ye,
2-12 bin TL’ye,
3-12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi.
Kabineye sunum yapıldı
Bakan Işıkhan’ın emekliye seyyanen zam yapılmasına ilişkin olarak kabine toplantısında bir sunum yaptığı öğrenildi. Vedat Işıkhan emeklilerin durumunun iyileştirilmesi konusundaki çabalarını sürdürüyor. Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu teklifler üzerinde bir çalışma yapacak. Üç alternatiften hangisi kabul edilirse Meclis’te yasalaştıktan sonra emeklilerimizin maaşına yansıtılacak.
10 bin TL alacak olan emeklilerimizin maaşının 12 bin TL’ye yükseltilmesi durumunda bundan 3 milyon 800 bin emekli yararlanacak. 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi kabul edilirse 4 milyonu aşkın emeklimiz bundan istifade edecek. Emeklilerimizin durumu kökten ele alınmayı hak ediyor.”