Halk TV yazarı İsmail Saymaz, “AFAD aracıyla dört kez kaçakçılık yapılmış” başlıklı yazısında AFAD çalışanı tarafından yapılan kaçakçılık olayını anlattı. Saymaz’ın yazısı şöyle:
“Meğer bu, AFAD çalışanı tarafından kurum aracıyla yapılan ilk altın ve cep telefonu kaçakçılığı değilmiş.
Meğer Suriye sınırındaki en az dördüncü seferiymiş.
Meğer kaçak eşyaların teslim edileceği Suriyeli şüpheli kayıpmış.
Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 21 Kasım günü bir AFAD aracında 12 kilo altın ve 188 cep telefonunun ele geçirilmesinden söz ediyorum.
Geçen hafta yazmıştım.
İdlib’den teslim aldığı altınları ve cep telefonlarını Reyhanlı’ya getirmek üzere yola çıkan Hatay AFAD İl Müdürlüğü enformasyon görevlisi A.K. ve Suriyeli suç ortağı A.S., Reyhanlı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı.
1000-2000 dolar alıyor
AFAD’ta 13 yıldır çalışan A.K., sorgusunda, yaklaşık 1.5 yıldır Suriye’ye gidip geldiğini, sınırdan geçireceği eşyaları ‘Muhammed’ adlı Suriyeliden kutular halinde aldığını ifade ederek, şöyle diyor:
“Kutularda telefon olduğunu biliyorum. Altın olduğunu bilmiyordum. Kutuların içerisine bakmıyordum.”
A.K., her bir kaçakçılık için 1000 veya 2000 dolar aldığını öne sürüyor.
Daha önce üç kez sınırdan mal geçirdiğini belirten A.K., “Son iși yapmadan önce üç defa gümrükten eşya geçirdim. Geçirdiğim eşyaları bana Muhammed teslim etmiştir” diyor.
Eşyaları Reyhanlı-Kırıkhan yolu üzerinde A.S. adlı Suriyeliye teslim ettiğini kaydeden A.K., “Taşıma karşılığı parayı bana A.S. vermektedir. Bu paraları elden verdi” diyor.
A.K., eşyaların ele geçirilmesinden sonra A.S.’nin yakalanması için memurlara yardımcı olduğunu söylüyor.
‘Ben emanetçiyim’
Suriyeli A.S., kendisinin sadece emanetçi olduğunu savunarak, “Altınlar bana emanet olarak verildi. Ben de sahibine verecektim” diyor.
Suriye’deki ‘Abdo’ adlı arkadaşının “A.K. sana eşya getirecek. Bunu alıp B.Ş. ismindeki kişiye teslim et” diye ricada bulunduğunu ileri süren A.S., şöyle diyor:
“Gelecek eşyaların ne olduğunu bilmiyordum. İçerisinde altın olduğunu tahmin ettim. Çünkü Abdo, kuyumculukla uğraşırdı.”
A.S.’nin avukatları ise “Müvekkilimiz eşyaların gümrüklenmiş olduğunu düşündüğünden rica üzerine teslim alıp söylenen kişiye teslim etmeyi kabul etmiştir. Bu şekilde daha önceki bir tarihte A.K.’den Abdo’nun ricası üzerine paket teslim almıştır. O teslimatta herhangi bir sıkıntı yaşanmamasına güvenerek, ikinci teslimatı kabul etmiştir” diyor.
Avukatları A.S.’nin tüccarlık yaptığını, sürekli Suriye ile irtibat halinde olduğunu, 10 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve aylık 15.000 dolar gelir elde ettiğini belirtiyor.
A.K., kaçak eşyaları ‘Muhammet’ adlı Suriyeliden aldığını ileri sürerken, A.S.’nin ‘Abdo’ adlı kişiden söz etmesi yalan söylediklerini düşündürüyor.
Bir Suriyeli hala kayıp
A.S.’nin üç, A.K.’nin iki avukat tarafından savunulması dikkat çekiyor.
İki, şüpheli kaçakçılıktan tutuklandı.
Kararda, altınlar ve telefonların teslim edileceği B.Z.M.E. adlı Suriyelinin hala yakalanamadığı ifade ediliyor."