Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait dolu ve boş kadrolarda değişiklik yapılmasına karar verildi Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait dolu ve boş kadrolarda değişiklik yapılmasına karar verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, kamuda 100 milyar liralık tasarruf önlemleri kapsamında atılacak adımları açıklamıştı. Tasarruf Tedbirlerine dair Cumhurbaşkanlığı Genelgesi de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tasarruf tedbirleri paketindeki maddelerden biri de savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumları, toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmetinin sonlandırılması oldu.

Ankara’da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun önünde bir araya gelen SAVDES-SEN üyeleri ‘kamuda tasarruf’ tedbirlerine tepki gösterdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan SAVDES-SEN Başkanı Cengiz, “memurun servisini kaldırarak tasarrufa başlamak akıl tutulmasıdır” dedi.

“Halen taş devrindeki gibi açlık, barınma ve ulaşım sorunu yaşıyoruz”

Cengiz’in yaptığı basın açıklamasından satır başları şöyle;

 “Bugün, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarımıza yapılan haksızlıkları, hak gasplarını ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Değerli Arkadaşlarım 2024 yılındayız, ancak, taş devrini yaşıyoruz. Halen taş devrindeki gibi açlık, barınma ve ulaşım sorunu yaşıyoruz. Biz devlet memurları, devlete ve millete sadakatle hizmetten başka kime ne yaptık ki bu yokluğa ve yoksulluğa reva görüldük?  Sözde yetkili konfederasyon ve sendikalar var. Yedi ayrı toplu sözleşme geçmiş, yan gelip yatmış. Sonuç yokluk ve yoksulluk…Geçinemiyoruz, emekli olamıyoruz. Ne üstüne alınan var ne de utanan… Meclis dört kilometrelik mesafede dururken, adamlar Bolu’dan Ankara’ya yürüyerek hak aradıklarını zannediyorlar. Pusulası şaşmış bunların, ne yaptıklarını bilmiyorlar.

“Memurun servisini kaldırarak tasarrufa başlamak akıl tutulmasıdır”

 Ya yetkinizi gereği gibi kullanın ya da bırakın biz gereğini yapalım. Ya devlet başa ya kuzgun leşe… Kamuda tasarruf da şarttır. Ancak, ulaşım temel bir insan hakkıdır. Ancak, o kadar savurganlık, lüks ve şatafat varken, memurun servisini kaldırarak tasarrufa başlamak akıl tutulmasıdır. Özellikle, iş yoğunluğu oldukça fazla olan Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin mesaiye geliş ve gidişini için çözüm bulmak yerine servis ihalelerinin iptal edilmesi ve servislerin kaldırılması, çözüm olarak merkez birimlerine toplu taşıma kartı verilerek personelin mağdur edilmesi, toplu taşıma kartında dahi taşra memurlarının yok sayılması personele verilen değerin göstergesidir.

“Sorunlar çözülmezse, tepkimiz ve eylemlerimiz artarak devam edecek”

Bu ilk değildir. Yok sayılmalar, değersizleştirmeler, yetkili konfederasyonun katıldığı son beş toplu sözleşmenin ruhunda vardır. Ayıptır, yazıktır. Değerli Arkadaşlarım, unutmayın Sosyal Güvenlik Kurumu personeli yalnız değildir. Kamu Birliği Konfederasyonu ve SAVDES-SEN her daim yanı başınızdadır. Desteğimizin en bariz göstergesi tasarruf genelgesinin iptali yönünde Danıştay’da açtığımız davalardır. “Mesaiye bir saat geç başlama” eylem kararımızdır. Sorunlar çözülmezse, tepkimiz ve eylemlerimiz artarak devam edecektir.

Muhabir: Şevval Dalgıç