Şanlıurfa Tabip Odası, Lütfü Seray isimli bir kişini kuduz hastalığından nedeniyle hayatını kaybettiğini ve bölgeden kuduz şüphesiyle başka başvuruların geldiğini duyurdu. Şanlıurfa Tabip Odası yayımladığı açıklama ile kuduz hastalığının ortadan kaldırılması için yapılması gereken çalışmalara dikkat çekildi.

İlk başarılı kuduz aşısının 1885 yılında uygulandığını ancak 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıpların yaşanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulanan açıklamada kuduz hastalığının diğer pek çok hayvan kaynaklı (zoonoz) hastalık gibi önlenmesinin insan ve hayvan sağlığının birlikte ele alınmasını gerektiren bir durum olduğunu ifade edildi. Şanlıurfa Tabip Odası’nın açıklamasında insan kuduzu ya da kuduz şüpheli temas vakalarında dahi hayvan sağlığından sorumlu kurum ve birimlerin müdahalede geride kalmaması gerektiğini belirtildi.

Olayın mevcut durumunda hayvan sağlığından sorumlu birimlerin vaka ve salgın yönetimi çalışmalarını hızla tamamlamalarının, gerekli olan ya da gerek duyulan kitlesel köpek aşılaması, hayvan hareketi kısıtlaması, itlaf ve izolasyon çalışmalarını yürütmelerinin beklendiği vurgulandı.

Aynı zamanda, kuduz şüphesi bulunan bireylere Sağlık Bakanlığı Kuduz Saha Rehberi doğrultusunda sağlık kurumları tarafından uygun müdahale yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

Şanlıurfa Tabip Odası, genellikle sorunların unutulduğu ve bir sonraki olaya kadar ertelendiği bir ortamda, kuduz hastalığı için sorunun hemen çözülmesinin mümkün görünmediğini ifade etti. Bilimsel yöntemler ve deneyimlerin, insan kuduz vakalarının önlenmesi için öncelikle köpek kuduzunun ve daha sonra vahşi doğadan kaynaklanan kuduzun ortadan kaldırılmasını gerektirdiği belirtildi.

Bu çerçevede, evcil hayvanlar gibi köpek ve kedilerin kayıt altına alınması ve kuduz aşılarının her yıl yapılması, gerektiğinde kitlesel kuduz aşılamalarının gerçekleştirilmesi, aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi, sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin ve hareketlerinin sınırlandırılması, aşılanması ve sahiplendirilmesi, kuduz şüpheli teması olan insan vakalarına müdahale ile ilgili sağlık personeli eğitimlerinin aralıklı olarak güncellenmesi, aşı ve immünglobülin gibi tıbbi malzeme eksikliklerine izin verilmemesi gerektiği ifade edildi.

Temel müdahalelerin yapılmasının ardından gerekirse vahşi doğaya yönelik çalışmaların da planlanabileceği belirtildi.

Editör: Mert S. Kaplan