Şanlıurfa’nın kaç ilçesi vardır? Şanlıurfa'nın ilçe belediye başkanları kim? Şanlıurfa’da ilçe belediyeleri hangi partide? Şanlıurfa’nın nüfusu kaçtır? Şanlıurfa ne zaman il oldu? İşte detaylar…

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

Yazları son derece sıcak ve kurak bir iklime sahip olan şehir, kışı serin ve nemli geçirir. 2 milyonu aşkın nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık şehri olan Şanlıurfa, aynı zamanda yaklaşık 20,4 ortanca yaş ile Türkiye'nin en dinamik nüfusa sahip ilidir.

Şehrin yaklaşık 12 km kuzeydoğusunda, MÖ 10.000 yılına ait olduğu düşünülen ve dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe bulunmaktadır. Göbeklitepe'nin keşfi ile birlikte bu bölgenin, tarım devriminin gerçekleştiği ilk insan yerleşimleri ağının bir parçası olduğu ve köklü bir tarihi geçmişinin bulunduğu ispatlanmış oldu.

Halk hikâyelerinde ve dini inançlarda İbrahim Peygamber ve Kral Nemrud hikâyelerine konu olmuş olan, Peygamberler şehri ve kutsal şehir gibi tanımlamalarla anılmış olan şehrin Nemrud tarafından kurulduğuna inanılmıştır. MÖ 1. binyıldan başlayarak Asurlular, Medler, Ahamenişler (Persler), Makedonyalılar, Büyük İskender'in varislerinden biri olan Selevkoslar, Osroene Krallığı ve ardından Roma ile Bizans İmparatorluklarının hakimiyeti altında kalan bu şehir, Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir yere sahip olup, Süryani kültürünün merkezi konumundaydı. Urfa, 7. yüzyılda Müslüman Araplar tarafından fethedildikten sonra bu özelliğini yavaş yavaş kaybetse de, ciddi bir Süryani ve Ermeni nüfus, 20. yüzyılın başlarına kadar şehirde varlığını korumuştur. 1516'da Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in Memlûk Devleti'ni Mercidâbık Muharebesi'nde yenmesiyle Osmanlı hakimiyeti altına giren şehir, 1919 yılında önce İngilizler ve ardından Fransızlar tarafından işgal edilene kadar kesintisiz 400 sene Osmanlı idaresinde kaldı. Şehir, 11 Nisan 1920'de işgalden kurtarıldı ve 20 Ekim 1921'de TBMM ve Fransız Hükûmeti arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye'ye bırakıldı.

Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında il haline getirildi. Urfa ilinin adı, 22 Haziran 1984 tarih ve 18439 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3020 sayılı kanunla Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir. 2016 yılında, Şanlıurfa halkının Türk Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı TBMM tarafından şehre İstiklal Madalyası verilmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılına ilişkin "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları" dikkate alınarak Şanlıurfa, 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu.

Şanlıurfa’nın 2018 sayımına göre nüfusu 2 milyon 31 bindir.

2019 Türkiye yerel seçimlerinde resmî adıyla 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçenin belediye başkanı seçilmiştir.

Şanlıurfa ilçeleri nelerdir? Şanlıurfa'nın kaç ilçesi var? Şanlıurfa’nın ilçe belediye başkanları kim? Şanlıurfa, hangi partide?

YSK'nın resmi verileri şöyle:

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyzgül, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 61, 8 oy alarak göreve geldi.

İlçeler

Akçakale: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 55 oy aldı.

Birecik: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 44,4 oy alarak göreve geldi.

Bozova: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Suphi Aksoy, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 51 oy alarak göreve başladı.

Ceylanpınar: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Abdullah Aksak, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 42,8 oy alarak göreve geldi.

Eyyübiye: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Mehmet Kuş, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 73 oy aldı.

Halfeti: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Şeref Albayrak, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 54,9 oy aldı.

Haliliye: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 65,4 oy alarak göreve geldi.

Harran: Milliyetçi Hareket Partisi. Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 54,9 oy aldı.

Hilvan: Adalet ve Kalkınma Partisi: Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 49,3 oy alarak göreve geldi.

Karaköprü: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Metin Baydilli, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 50,6 oy aldı.

Siverek: Adalet ve Kalkınma Partisi. Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 45,8 oyla göreve geldi.

Suruç: Halkların Demokratik Partisi. Belediye Başkanı Hatice Çevik, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 59,3 oy aldı.

Viranşehir: Adalet ve Kalkınma Partisi: Belediye Başkanı Salih Ekinci, yüzde 47,3 oyla göreve geldi.

Editör: Selim Ercan