Demokrat Parti (DP) Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı İlay Aksoy, geçen hafta Suriye’nin Başkenti Şam’a gitti ve oradaki gündelik yaşamdan görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. Suriyelilerin 2011 yılından itibaren ‘beyan esas’ kuralıyla Türkiye’ye girdiklerine dikkat çeken Aksoy, “Onlar beyanı esas bir şekilde gelebiliyorken biz vize işlemine tabiyiz” dedi.
VİZE 2009 YILINDA KALDIRILMIŞTI
Türkiye ve Suriye'nin 2009 yılında vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldırma kararı almasının ardından vize uygulamasının 2016 yılında tekrar uygulamaya konulmasına dikkat çeken Aksoy, 2011 yılından itibaren Suriye başta olmak üzere birçok Orta Doğu ve Afrika ülkesinden ‘beyan esas’ uygulamasıyla Türkiye’ye vizesiz bir şekilde girişlerin olduğunu belirtti.
İlay Aksoy’un açıklaması şöyle:
Vizeyi İstanbul’da bulunan Suriye Konsolosluğu'ndan alabilirsiniz
“Onlar beyanı esas bir şekilde gelebiliyorken biz vize işlemine tabiyiz. İlk adım ülkeye giriş amacınızı belirten vize başvurusu yapmak. Başvuru sebebi dışına çıkma tehlikesi görünürse vize verilmez, verildiyse bile iptal edilir. Vizeyi İstanbul’da bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti Konsolosluğu'ndan alabilirsiniz veya Suriye’ye tur yapan turizm şirketleri sizin adınıza çıkartabilir. Burada seyahat amacınız çok önemli. Ben turist vizesi aldım ve turist olarak süremi geçirdiğim için sorun olmadı."
Suriye sınırında 30 dolar vize ücreti alınıyor
"Ürdün veya Lübnan’a uçakla gidip sonra araçla Suriye’ye giriş yapıyorsunuz. Lübnan ve Suriye arası sürekli gidip gelen ve aktarma hizmeti veren özel taksiler var. Bu yol yaklaşık iki buçuk saat sürüyor. Suriye sınırında pasaport kontrolü yapılıyor ve 30 dolar vize ücreti alınıyor.”