Baran Mengüç kimdir? Baran Mengüç kimdir?

28 Ocak günü Ürdün'de Tower 22 olarak bilinen bir askeri karakola insansız hava aracı çarptı ve üç ABD askeri öldü, 34 ABD askeri de yaralandı. Peki Tower 22 tam olarak nerede? Tower 22 ABD'ye mi ait? Tower 22'nin amacı nedir? Tower 22'de ABD askerleri neden var? Bilinen detaylar haberimizde...

Tower 22 nerede?

Tower 22, Ürdün'de, ülke sınırlarının Suriye ve Irak ile buluştuğu en kuzeydoğu noktada, stratejik açıdan önemli bir konuma sahip.

image-343

Tower 22'nin amacı nedir?

Üs hakkında kamuoyuna çok az şey biliniyor. Ancak Suriye sınırının karşısında bulunan ve az sayıda ABD askerinin bulunduğu El Tanf garnizonunun yakınında bulunuyor. Tanf, İslam Devleti'ne karşı mücadelede kilit rol oynamıştı ve ABD'nin İran'ın Suriye'nin doğusundaki askeri yığınaklarını kontrol altına alma stratejisinin bir parçası olarak rol üstlenmişti. Kule 22, Tanf'taki ABD birliklerine yeterince yakın konumlandırıldığından potansiyel olarak onları desteklemeye yardımcı olabilir, aynı zamanda potansiyel olarak bölgedeki İran destekli militanlara karşı koyabilir ve birliklerin bölgedeki İslam Devleti kalıntılarına göz kulak olmasına izin verebilir.

ABD askerleri Ürdün'de

Ürdün ordusu, Washington'un dış askeri finansmanından en çok yararlananlardan biri. Krallık yüzlerce ABD'li eğitmene sahip ve yıl boyunca ABD birlikleriyle kapsamlı tatbikatlar düzenleyen az sayıdaki bölgesel müttefikten biri.

2011'de Suriye iç savaşının başlamasından bu yana Washington, Amman'ın Suriye ve Irak'tan gelen militanların sızmasını önlemek amacıyla Sınır Güvenliği Programı olarak bilinen ayrıntılı bir gözetim sistemi kurmasına yardım etmek için yüz milyonlarca dolar harcadı.

Birçok bilinmeyen var

Tower 22'de gerçekte kaç ABD askerinin konuşlandığı belli değil. Ayrıca tutulan silahların türü, kullanılan hava savunma sistemleri ve tam olarak neyin yanlış gittiği de belirsiz.

Kaynak: Elipshaber Dış Haberler-Halide Tonga