Okulların açılmasıyla birlikte çocukların başarısını doğrudan etkileyen sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi bir kez daha ön plana çıktı. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan DAĞ, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin çocuklar için önemini vurgulayarak, “Okul çağı çocuklarda uygun beslenme sağlanamadığında, bir yandan büyüme-gelişme aksarken; diğer yandan anemi, malnütrisyon, diş çürüğü, kabızlık, şişmanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir” dedi. Beslenme çantasını doldurmanın maliyetinin önceki yıllara kıyasla arttığına dikkat çeken Dağ, “Maalesef çocukların beslenme çantası boş kalacak. Veriler gösteriyor ki her dört çocuktan biri okula aç gidiyor ve bunun yanı sıra 172 bin çocuk da yatağa aç giriyor” diye konuştu.

“Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı yaşam boyu sürdürülmeli”

Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan DAĞ, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için beslenme çantalarında olması gerekenleri ELİPS HABER’e anlattı. Beslenmenin anne karnından başlayarak insan sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Dağ, “Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir. Özellikle hızlı büyüme ve gelişme süreci olan bebeklik, çocukluk ve adölesan dönemde kazanılan beslenme alışkanlıkları bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri açısından önem kazanmaktadır. Çocuklara yönelik sunulacak beslenme hizmetleri hem yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik etme hem de küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması açısından son derece önemlidir” dedi.

“Öğün atlanmaması gerekiyor”

Çocukların öğün atlamaması gerektiğinin altını çizen Dağ, yeterli ve dengeli beslenme için her gün ve her öğünde tüketilmesi gereken 5 temel besin grubunu şöyle sıraladı:

“1) Süt ve ürünleri grubu,

2) Et- Tavuk- Balık - Yumurta - Kuru Baklagiller - Yağlı Tohumlar-Sert Kabuklu Yemişler Grubu,

KPSS Ortaöğretim tamamlandı KPSS Ortaöğretim tamamlandı

3) Ekmek ve Tahıllar

4) Sebze grubu

5) Meyve grubu”

“Çocukların beslenme çantası boş kalacak”

Beslenme çantasını doldurmanın maliyetinin önceki yıllara kıyasla göre arttığına dikkat çeken Dağ, şunları söyledi:

“Dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının Temmuz ayında 19 bin 234 TL, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırının ise 62 bin 652 lira olduğu ve 17 bin TL’lik asgari ücretin ise ülkemizde ortalama gelir olduğu göz önüne alındığında hiç şüphesiz ki artan bu hayat pahalılığı çocukların beslenme çantasını da etkilemektedir. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ise gerçeği yansıtmadığı bilinen bir gerçektir. Maalesef çocukların beslenme çantası boş kalacak. Veriler gösteriyor ki her dört çocuktan biri okula aç gidiyor ve bunun yanı sıra 172 bin çocuk da yatağa aç giriyor.

“Büyüme ve gelişme aksıyor”

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin çocukların başarısını etkilediği gibi başka sağlık sorunlarına da yol açtığını şu sözlerle anlattı:

“Okul çağı çocuklarda uygun beslenme sağlanamadığında, bir yandan büyüme-gelişme aksarken; diğer yandan anemi, malnütrisyon, diş çürüğü, kabızlık, şişmanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yaş grubu çocuklarda enerji ve besin ögeleri gereksinimleri büyüme ve gelişim süreçlerine, fiziksel aktivite düzeylerine ve genetik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Özellikle öğrenme açısından çocukların evde kahvaltı yaparak okula gitmeleri önerilir. Evde kahvaltı yapan çocukların, kahvaltı yapmayanlara göre okul başarıları daha yüksektir. Sağlıklı beslenme yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, üretkenlik, sağlık ve iyi hal için anne karnında başlayan yaşamdan, bebeklik, çocukluk, adolesan ve yetişkin çağından yaşlılığa kadar tüm yaşam sürecinde elzemdir. Okul çağı çocuklarda beslenmede hedef yaşamın ileri dönemlerine temel teşkil edecek sağlıklı beslenme davranışlarını kazandırarak optimum büyüme, gelişmeyi sağlamak, öğrenme ve akademik başarılarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine destek sağlamaktır. Beslenme saatlerinde çocukların gelişimini desteklemek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, özellikle dar gelirli grupta beslenme kalitesi, besin çeşitliliği, başta süt ve ürünleri ile meyve-sebze tüketimini artırmak amaçlanmalıdır.”

Örnek Beslenme Çantası

Beslenme çantasının her gün çok iyi bir şekilde yıkanması gerektiğini vurgulayan Dağ, “Beslenme çantası, beslenme örtüsü, peçete ve içme suyu her gün getirilmelidir. Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı, okula getirilecek ambalajlı yiyeceklerin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Öğrencilerin besinleri tüketme durumları izlenmelidir” şeklinde uyarılarını sıraladı.

Örnek beslenme çantasının içindeki yiyeceklerin haftalık maliyeti hesaplandığında ortalama 200 TL’yi buluyor.

Muhabir: Deniz Dalgıç