Yeni yıl yaklaşırken, sağlık çalışanlarına yapılacak zam ve 3600 ek göstergeden ne zaman yararlanılabileceği konusunda tartışmalar başladı. Seyyanen zammın taban aylığa yansıtılması gerektiğini söyleyen Genel Sağlık-İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, ‘’Çalışana seyyanen yapılan 8.077 TL zam taban aylığa yansımadığı için, çalışan ile emekli arasında maaş farkında bir uçurum oluşmuş durumdadır’’ ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'ndan Milli Takım paylaşımı: Hakkımız yendi İmamoğlu'ndan Milli Takım paylaşımı: Hakkımız yendi

Hayat pahalılığı sebebiyle sağlıkçıların emekli olmaktan korktuğunu belirten Şahin, ‘’Yoksulluk sınırının 2023 yılı için 45,000 TL’ye dayandığı bir ortamda çalışırken bile bu rakamın çok altında bir maaşla geçinmeye çalışan sağlık emekçisinin, emekli olduğunda hayatını idame ettirmesi imkansızdır’’ dedi.

''Seyyanen yapılan zam taban aylığa yansıtılmalıdır''

Seyyanen yapılan zammın taban aylığa yansıtılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, ‘’Çalışana seyyanen yapılan 8.077 TL zam taban aylığa yansımadığı için, çalışan ile emekli arasında maaş farkında bir uçurum oluşmuş durumdadır. Bu durum emekli olmak isteyen ama geçinemeyeceği korkusu ve gelecek kaygısı ile emekli olamayan bir kitle meydana getirmiş bulunmaktadır. Bunun bir nebze önüne geçilebilmesi için seyyanen yapılan zam taban aylığa yansıtılmalıdır’’ diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının yeni yılda zam beklentisini açıklayan Şahin, ‘’TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyon oranı %57 olarak açıklanırken, ENAG verilerine göre yıllık enflasyon oranı %130 olarak açıklanmıştır. Bu tablo enflasyon karşısında memur maaşlarının her geçen gün eridiğini gözler önüne sermektedir. Çalışanlarımız gerçek verilerin değerlendirilmesi ile maaşlarının iyileştirilmesi, bu oranlar doğrultusunda uygulanacak maaş artışı beklentileri içinde bulunmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Çalışma koşulları göz önüne alındığında zam oranlarının yeterli olmadığının altını çizen Şahin, ‘’Piyasaların içerisinde bulunduğu durum ve sonrasında muhtemel olarak gerçekleşecek olan fiyat artışları neticesinde yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum olmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Şenol Şahin

Genel Sağlık-İş Sendikası Ankara İl Başkanı Şenol Şahin

''3600 ek göstergeden faydalanamayan tüm çalışanlarımız ocak ayını bekliyor''

3600 ek gösterge konusundaki beklentilere de değinen Şahin, ek göstergenin belli bir kesime verilmesinin kurum çalışanları arasında ayrımcılığa ve adaletsizliğe sebebiyet verdiğini aktardı. Şahin, ‘’1. derecede olup, 3600 ek göstergeden faydalanamayan tüm çalışanlarımız, ocak ayından itibaren 3600 ek göstergenin kendilerine de yansıtılacağı beklentisi içerisindedir’’ şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının temel talebinin ‘açlığa, yoksulluğa mahkum olmadan, gelecek kaygısı ve korkularından uzak, sosyal statülerine uygun bir yaşam sürdürmek’ olduğunu hatırlatan Şahin, ‘’Sağlık çalışanları, emekli olduklarında da yıllarca verdikleri emeğin karşılığını almak istiyorlar’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Betül Vural