Dünyanın en değerli baharatlarından olan ve değeri nedeniyle gram ile satılan safranın kilogram fiyatı 600 bin liraya ulaştı. Bunun üzerine safranın ne olduğu merak edildi. İnternet kullanıcıları, Safran nedir? Safran ne işe yarar? Safran nasıl kullanılır? Safranın faydaları neler? sorularının cevaplarını araştırıyor. Sizler için derledik...
Safran nedir?
Latince adı "crocus sativus" olan safran, soğanlı bitkiler arasında yer alır. Sonbaharda mor renkli çiçekler açar, 20 ile 30 cm arasında bir boya ulaşır ve renklendirici ya da tat verici olarak kullanılır. İlaç, parfümeri ve tekstil sektörlerinde endüstriyel değeri bulunan bitki, Türkiye'de Safranbolu ve Şanlıurfa gibi şehirlerde yetiştirilir. İlk olarak antik Yunanistan'da üretilen safran, UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.
Safranın faydaları nelerdir?
Afrodizyak etkisi olan safran, sinirleri uyarır, cinsel isteğin yanı sıra performansı da artırır.
Menstrasyon döneminin ağrısız geçmesine yardımcı olur.
Seratonin düzeyini dengeler, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin iyileşmesine katkıda bulunur.
Uyku kalitesi ve motivasyon düzeyini artırır.
İştahı düzenleyerek obeziteyle savaşmaya yardımcı olur.
Omega-3 yönünden zengindir, B6 vitaminin oluşumuna destek olur, kan dolaşımını düzenler.
Analjelik özelliği sayesinde, tümörlerin büyüme hızını azaltır.
Tansiyon ve kötü kolesterolü düşürür.
Magnezyum, demir ve potasyum gibi minerallerce zengindir.
Safran nasıl kullanılır?
Genellikle et, tavuk ve balık yemeklerinin yanı sıra pilav, sebze yemekleri ve unlu mamüllerde renklendirici ve lezzetlendirici olarak kullanılır. Osmanlı mutfağında bolca kullanılan safran, bazı İran ve İspanyol yemeklerine de eklenir. Yoğun bir lezzeti ve renklendirici etkisi olduğu için, baharat olarak birkaç tel yemeklere katılması yeterlidir. Uzmanlar, safranın kararında tüketilmesi gerektiğinin vurgusunu yapar.
Günlük tüketim 1 çay kaşığını aştığında zehirleyici etkisi olabilir. Erken doğum ve düşük tehdidi yaratacağı için, hamilelerin tüketmesi önerilmez. Son yıllarda, faydalarından yararlanmak amacıyla çay olarak demleyerek ya da balla karıştırarak tüketenlerin sayısı artmaktadır.