Yakın iller ve bazı ilçelerde bile olmasına karşın “serbest bölge”nin ülkenin başkentinde olmaması uzun süredir tartışma konusuydu. Ankara’ya serbest bölge kurulmasına dönük talepler ilk kez TBMM gündemine taşındı. Aynı zamanda Ankara milletvekili olan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, her türlü şartlara haiz olan Başkent’e bugüne kadar serbest bölge kurulmamasını eleştirdi.

Ankara’ya dair bilgiler veren Ergin, “  “Bilindiği üzere Ankara, Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olup, 2023 yılı itibarıyla 12,4 milyar dolar ihracat ve 17,7 milyar dolar ithalatla ülkemizin en çok ihracat yapan dördüncü, en çok ithalat yapan üçüncü ili konumundadır. Ankara Ticaret Odası’nın verilerine göre şehirde toplam 13 organize sanayi bölgesi ve 9.049 sanayi işletmesi bulunmaktadır.  Ankara bulunduğu konum itibariyle ulaşım açısından merkezi bir lokasyonda bulunmakla birlikte serbest bölge kurulması için gerekli olan tüm niteliklere sahiptir “ dedi.

Sadullah Ergin, Türkiye genelinde bulunan 19 serbest bölgede 445’i yabancı sermayeli 2.205 firmanın faaliyet gösterdiğini buralarda 100 bin civarında insanın istihdam edildiğini hatırlattı.

2022 yılının Mart ayında Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Akyurt İlçesi’nde serbest bölge kurulması için ön fizibilite raporu yayınlandığını ancak bugüne kadar gereğinin yapılmadığını da vurgulayan Ergin, Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'dan 'Anayasa' açıklaması MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'dan 'Anayasa' açıklaması

1. Türkiye’de halen 19 serbest bölge faaliyet gösterirken, Türkiye’nin en büyük ikinci ilinde serbest bölge kurulmamış olmasının özel bir nedeni var mıdır?

2. Ankara’da serbest bölge kurulması hususu, Bakanlığınızın öncelikli projeleri arasında yer almakta mıdır?

3. 2022 yılı Mart ayında Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan Akyurt İlçesinde serbest bölge kurulmasına ilişkin ön fizibilite raporu ile ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa yapmayı düşünüyor musunuz?

Kaynak: Haber Merkezi